328
Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος | Facebook

Μόσιαλος: Τι σημαίνει η διακοπή δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 11:48
Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος
|Facebook

Μόσιαλος: Τι σημαίνει η διακοπή δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 11:48

Ως ένα φαινόμενο συνηθισμένο σε κλινικές δοκιμές περιγράφει τη διακοπή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, λόγω ανεπιθύμητης αντίδρασης, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Οπως εξηγεί ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook την Τετάρτη, σε μεγάλες κλινικές δοκιμές που είναι στην φάση 3 είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες.

Τονίζει ακόμη ότι ανεξάρτητες επιτροπές και οι ρυθμιστικές Αρχές θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα και «δεν κάνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων». Η εικόνα, σε κάθε περίπτωση, θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες ως προς το τι συνέβη και πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα που προέκυψε, γράφει.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Tι ξέρουμε για τη διακοπή των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca.

H μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δοκιμάζει το εμβόλιο AZD1222 έχει τεθεί σε αναστολή λόγω υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διακοπές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ασυνήθιστες και δεν είναι σαφές για πόσο θα διαρκέσει αυτή. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αντιδράσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ύποπτες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και συμπτώματα που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Την πρώτη φορά ένας από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκε λόγω αγνώστου ως τότε υποκειμένου νοσήματος, δηλαδή αιτίου ανεξάρτητου από το εμβόλιο.

Σε άρθρο τους οι NY Times αποδίδουν αυτή τη διακοπή σε εγκάρσια μυελίτιδα που παρατηρήθηκε σε έναν από τους εθελοντές. Το αυστραλιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο ABC συμπληρώνει πως δεν είναι γνωστό ακόμη εάν η παρενέργεια παρατηρήθηκε σε κάποιο από τους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο Covid-19 ή στο γκρουπ ελέγχου που έλαβε το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας.

Επαναλαμβάνω πως σε μεγάλες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν παρενέργειες. Και σε αυτή την περίπτωση όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν από ανεξάρτητες επιτροπές και τις ρυθμιστικές αρχές για να διευκρινιστεί τι συνέβη. Οι επιτροπές αυτές δεν κάνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων.

Θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη και το πόσο σημαντικό είναι μέσα στις επόμενες ημέρες.

Tι ξέρουμε για τη διακοπή των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZenecaH μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της…

Geplaatst door Ηλίας Μόσιαλος op Woensdag 9 september 2020