379
|

Μόσιαλος: Πρέπει να πείσουμε γονείς και παιδιά να φορούν μάσκα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 07:44

Μόσιαλος: Πρέπει να πείσουμε γονείς και παιδιά να φορούν μάσκα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 07:44

Εξι ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τα παιδιά, ακόμα και του νηπιαγωγείου, έχει αναδειχθεί σε μια δύσκολη εξίσωση. Οι διαδηλώσεις της Κυριακής (εδώ), καίτοι χαρακτηρίστηκαν από γραφικές φιγούρες, έδειξαν ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών εκεί έξω που δεν σκοπεύουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μάσκα. Τα δε σχετικά «γκρουπ» στο Facebook αριθμούν αρκετές δεκάδες χιλιάδες μέλη.

Τι θα κάνει το υπουργείο Παιδείας; Η Νίκη Κεραμέως έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι παιδί χωρίς μάσκα δεν θα γίνεται δεκτό. Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο οι κανόνες, είναι και η πειθώ. Αυτό τόνισε την Τρίτη ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια στο να πειστούν οι γονείς και τα παιδιά να φορούν μάσκα για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του στον Ant1, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι το να πείσουμε για τη μάσκα «δεν πρέπει να γίνει με διοικητή εντολή».

Ερωτώμενος για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φορούν μάσκες τα παιδιά, είπε πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουν τα οικογενειακά τους πρόσωπα. Όπως πρόσθεσε, ο κίνδυνος της διασποράς δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και την οικογένειά τους, ειδικά αν υπάρχει μέλος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Επισήμανε ακόμη πως τα δεδομένα δείχνουν ότι πλέον προσβάλλονται με κορονοϊό περισσότερο οι νέοι και όχι οι ηλικιωμένοι.

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της τηλεκπαίδευσης λέγοντας ότι «πρέπει να συνεχιστεί, όχι ως ένα πλάνο B, αλλά ως σύγχρονη διδακτική διδασκαλία».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι οι μόνες προβλέψεις που μπορούν να γίνουν αντιστοιχούν για δύο με τέσσερις εβδομάδες.

Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί στέκονται με προβληματισμό ως προς τι θα πρέπει να κάνουν αν ένα παιδί αρνηθεί να φορέσει μάσκα.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιμορφωθούν από ειδικούς επιστήμονες ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις που κάποιος γονέας ή μαθητής αρνηθεί να φορέσει τη μάσκα, σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι» το στέλεχος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, προσθέτοντας πως, σε κάθε περίπτωση, η ένταση που ίσως προκύψει δεν πρέπει να μετατοπιστεί στους διδάσκοντες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών αφορούν «αυτό που λένε οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες, ότι η μάσκα δεν αρκεί, θα πρέπει να τηρούνται κάποιες αποστάσεις».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...