373
Ο Ηλίας Μόσιαλος επέκρινε την παρουσία ιερωμένων χωρίς μάσκα στην πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας υπουργών παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/SOOC/CreativeProtagon

Μόσιαλος: Ο δεκαπλάσιος αριθμός πραγματικών κρουσμάτων και οι ιερείς χωρίς μάσκα

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2020, 13:31
Ο Ηλίας Μόσιαλος επέκρινε την παρουσία ιερωμένων χωρίς μάσκα στην πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας υπουργών παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/SOOC/CreativeProtagon

Μόσιαλος: Ο δεκαπλάσιος αριθμός πραγματικών κρουσμάτων και οι ιερείς χωρίς μάσκα

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2020, 13:31

Στην εκτίμηση ότι τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερα (από οκτώ ως και δέκα φορές!) από αυτά που διαπιστώνονται και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, προχώρησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έχει οριστεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό για θέματα Covid-19.

Μάλιστα, ο κ. Μόσιαλος μετά και την τελευταία σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (εδώ) κάνει λόγο για ανάγκη συστηματικής προσπάθειας, σχεδίου και προγραμματισμού, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Και ασκεί κριτική για την παρουσία κληρικών χωρίς μάσκα στην πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, και ενώ Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας φορούσαν μάσκα (εδώ).

Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου στο Facebook ήταν η ακόλουθη:

Τριψήφιος αριθμός (152) κρουσμάτων και σήμερα. 17 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές).

Θα συνεχίσω να επιμένω ότι χωρίς τις συντονισμένες δράσεις πολιτείας και πολιτών θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ήταν σημαντική. Επικράτησε το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα γιατί η αντίδραση της χώρας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αρκετοί όμως θεώρησαν ότι στην ουσία δεν υπήρξε πρόβλημα. Και άδικα κάναμε ότι κάναμε.

Θα θυμάστε ότι δεν σταμάτησα να ενημερώνω σχεδόν καθημερινά για τις επιπτώσεις της νόσου. Ακόμη και όταν είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό.

Τώρα χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Θα αναφερθώ σε προγραμματισμούς που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες. Όπως έκανα και το Φεβρουάριο με την κατάθεση δώδεκα προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στις αρχές Μαρτίου όταν πρότεινα την στρατηγική προσέγγιση για τη γρήγορη άρση του lockdown.

Χρειάζεται όμως και συστηματική υλοποίηση των μέτρων από όλους. Και εφαρμογή των μέτρων με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και δημοσίων λειτουργών που είναι αλώβητοι και δεν κολλάνε/μεταδίδουν το ιό. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να γίνεται από όλους και ιδιαίτερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό δεν έγινε από όλους πρόσφατα σε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την ορκωμοσία υπουργών. Ελπίζω να μην επαναληφθεί.