485
| INTIMEnews

Μόσιαλος κατά Επιτροπής Εμβολιασμών: Ανεπαρκής η τεκμηρίωση για τέταρτη δόση σήμερα στους 30-59

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 09:24
|INTIMEnews

Μόσιαλος κατά Επιτροπής Εμβολιασμών: Ανεπαρκής η τεκμηρίωση για τέταρτη δόση σήμερα στους 30-59

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 09:24

Σε συνέχεια και της ανάρτησής του για τις υποπαραλλαγές της Ομικρόν (και ειδικότερα της επισήμανσής του ότι τα υφιστάμενα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης), ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα επιστημονικά δεδομένα για χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα 30-59 ετών – κάτι που εισηγήθηκε την Πέμπτη η αρμόδια Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Ομως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες, δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση», σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Οπως αναφέρει, «η ίδια η Eπιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση

Εφόσον όμως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, παρατηρεί, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ορισμένοι πάλι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος και επαναλαμβάνει:

«Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει,  «τα  υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον-επαναλαμβάνει-  όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Ομικρον».

H πλατφόρμα της τέταρτης δόσης για τους πολίτες άνω των 30 ετών ανοίγει την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιουνίου.  Σύμφωνα με τη σχετική σύσταση, η δεύτερη αναμνηστική δόση μπορεί να γίνει τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την πρώτη. Οσοι πάλι έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση, δεν προτείνεται να κάνουν τη δεύτερη.

Παρά την σχυρή σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση, πάντως, για τους άνω των 60 ετών, η προσέλευσή στα εμβολιαστικά κέντρα ήταν και παραμένει χαμηλή, καθώς μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί περίπου το 16,6% των δικαιούχων, 327.935 άτομα σε σύνολο 1.973.897.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...