461
«Ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες», σημείωσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος | Facebook

Μόσιαλος: Γιατί η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 22:25
«Ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες», σημείωσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος
|Facebook

Μόσιαλος: Γιατί η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 22:25

«Ατυχείς» χαρακτήρισε τις δημόσιες αναφορές ότι οι ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων είναι στην πλειονότητά τους άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ και καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

«Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση ούτε τη συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου», τόνισε ο καθηγητής μέσω ανάρτησής του στο Facebook τη Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι «η “ευλογιά των πιθήκων” δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

«Με σχεδόν 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, ξεκίνησε – εύλογα για τους πιο ευάλωτους – η ανησυχία για νέους πιθανούς περιορισμούς λόγω μιας νόσου που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ταυτόχρονα, λόγω της πίεσης για άμεσες απαντήσεις ξεκίνησαν και οι εξηγήσεις για την οδό της μετάδοσης.

Ποια είναι αυτή; Ας τα πούμε απλά. Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω της αναπνευστικής οδού (αυτά τα βαριά σταγονίδια που όμως δεν μεταφέρονται μακριά). Η μέσω της επαφής ενός υγιούς ανθρώπου με τις φουσκάλες ή τις πληγές ή τις εκδορές κάποιου συμπτωματικού ασθενούς.

Η ακόμα και χωρίς απευθείας επαφή με το δέρμα. Δηλαδή κάποιος κοντινός συγγενής ή φροντιστής, μπορεί να σκουπιστεί με την ίδια πετσέτα και να μολυνθεί. Κάποιος νοσηλευτής ή και υπάλληλος καθαρισμού ενός νοσοκομείου μπορεί να ακουμπήσει τα σεντόνια του ασθενούς, να μην απολυμανθεί και να μολυνθεί. Κάποιος ερωτικός σύντροφος μπορεί επίσης να ακουμπήσει τον άνθρωπό του και να μολυνθεί.

Να μην ξεχνάμε πως ο ιός που προκαλεί την “ευλογιά των πιθήκων” είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον κορονοϊό.

Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι επί του παρόντος να μην στιγματίζουμε τους ασθενείς.

Δυστυχώς, ήταν ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα, πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες. Ατυχής γιατί τα παιδάκια παλιότερα τα έστελναν οι μητέρες τους να κολλήσουν ανεμοβλογιά από τα γειτονόπουλα.

Ατυχής γιατί θα μπορούσε να συμβεί και μεταξύ γυναικών που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες ή με γυναίκες. Οι νεότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά οι παλιότεροι σίγουρα ξέρουν πόσο στιγματίστηκαν οι γκέι άντρες με το AIDS. Έχουν περάσει σχεδόν 4 δεκαετίες από τότε, όμως.

Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση, ούτε την συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

Γιατί η “ευλογιά των πιθήκων” δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος».

«Ο πανικός δεν βοηθά σε τίποτα»

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο καθηγητής είχε στείλει το μήνυμα ότι «ο πανικός δεν βοηθά σε τίποτα», με άλλη ανάρτησή του, με αφορμή τον μιντιακό θόρυβο που ακολούθησε τις αναφορές περί εντοπισμού ύποπτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Ο ασθενής τελικά είχε ανεμοβλογιά.

«Στη δημόσια υγεία χρειάζονται ψυχραιμία, γνώσεις, διεθνείς επαφές και συνεργασίες και τεκμηρίωση. Ολα τα υπόλοιπα είναι άσκοπος θόρυβος. Θυμάστε τι έγινε το Δεκέμβριο με την Ομικρον; Οταν πολλοί έλεγαν τότε ότι θα επέλθει η συντέλεια του κόσμου», ήταν το σχετικό σχόλιο του κ. Μόσιαλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...