470
Ο Ούλαχ τραυματισμένος αμέσως μετά την επίθεση | New York Post

Μοναχικός λύκος, λάτρης του ISIS με λευκό ποινικό μητρώο ο βομβιστής της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 11:47
Ο Ούλαχ τραυματισμένος αμέσως μετά την επίθεση
|New York Post

Μοναχικός λύκος, λάτρης του ISIS με λευκό ποινικό μητρώο ο βομβιστής της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 11:47

Στην παρελθόν και τη δράση του 27χρονου Ακάγεντ Ούλαχ, που πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε σταθμό λεωφορείων στο κέντρο της Νέας Υόρκης, επικεντρώνονται οι αμερικανικές Αρχές.

Ο νέος άνδρας από το Μπαγκλαντές ζούσε για κάποια χρόνια στις ΗΠΑ και είχε λευκό ποινικό μητρώο στη χώρα του. Μετά την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά και είναι πλέον υπό κράτηση χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.

Από όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, ζούσε με τη μητέρα του, την αδελφή του και τους δύο αδελφούς του στο Μπρούκλιν και είχε πράσινη κάρτα.

Αξιωματούχοι στη πατρίδα του προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν την ευρύτερη οικογένεια και μέλη του περιβάλλοντος του Ούλαχ, ωστόσο δεν ήταν εφικτό για την ώρα. Η αστυνομία του Μπανγκαλντές δήλωσε στο Reuters ότι ο Ούλαχ δεν είχε ποινικό μητρώο στη χώρα του, την οποία επισκέφθηκε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο.

Akayed Ullah, a Bangladeshi man who attempted to detonate a homemade bomb strapped to his body at a New York commuter hub during morning rush hour is seen in this handout photo received December 11, 2017. New York City Taxi and Limousine Commission/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Ο Ούλαχ ζούσε στις ΗΠΑ με πράσινη κάρτα (New York City Taxi and Limousine Commission/Handout via REUTERS)

Επιπλέον, ο Αχμαντ Ούλαχ, συγγενής του Ακάγεντ, δήλωσε ότι ο πατέρας του εξάδελφού του μετακόμισε στη Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, με την οικογένειά του πριν από πολλά χρόνια. Ο πατέρας του Ακάγεντ πέθανε πριν από περίπου 5 χρόνια και στη συνέχεια εκείνος μετακόμισε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι ο Ούλαχ είχε παρακολουθήσει προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους στο Διαδίκτυο.

Η New York Post ανέφερε ότι οι χριστουγεννιάτικες αφίσες τού θύμισαν το πρόσφατο κάλεσμα του ISIS για επιθέσεις «μοναχικών λύκων» σε χριστουγεννιάτικες αγορές.

Είπε ότι θέλησε να πάρει εκδίκηση για τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και για τις πρόσφατες συγκρούσεις παλαιστινίων διαδηλωτών με Ισραηλινούς μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στους ανακριτές είπε ότι κατασκεύασε τη βόμβα στην εταιρεία ηλεκτρικών όπου εργάζεται.

Ο Ούλαχ είχε τοποθετήσει πάνω του έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και τον πυροδότησε σε υπόγεια διάβαση πεζών μεταξύ της Τάιμς Σκουέρ και του σταθμού λεωφορείων Πορτ Οθόριτι στη Νέα Υόρκη στις 07:20 το πρωί της Δευτέρας (14:20 ώρα Ελλάδας), ώρα αιχμής.

Ο μηχανισμός αποτελείτο από έναν σωλήνα, μια μπαταρία των 9 volt, σπιρτόξυλα, ζάχαρη, χριστουγεννιάτικα φωτάκια και βίδες. Ο Ούλαχ διάβασε οδηγίες για την κατασκευή της βόμβας διάβασε στο Ιντερνετ, στο οποίο παρακολουθούσε και ισλαμιστική προπαγάνδα.

Τόνισε μάλιστα στις Αρχές ότι πυροδότησε σκόπιμα τον μηχανισμό σε αυτό το σημείο και όχι πρόωρα ή κατά λάθος.

Από την έκρηξη υπέστη εγκαύματα ο ίδιος, ενώ τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, όλοι είναι εκτός κινδύνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...