463
Τα χταπόδια επωάζουν τα αβγά τους στα πετρώματα του θαλάσσιου καταφυγίου Monterey Bay | Ocean Exploration Trust/NOAA

Μοναδικό φαινόμενο: χιλιάδες χταπόδια συρρέουν σε ωκεάνιο «βρεφοκομείο»

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2018, 17:35
Τα χταπόδια επωάζουν τα αβγά τους στα πετρώματα του θαλάσσιου καταφυγίου Monterey Bay
|Ocean Exploration Trust/NOAA

Μοναδικό φαινόμενο: χιλιάδες χταπόδια συρρέουν σε ωκεάνιο «βρεφοκομείο»

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2018, 17:35

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες θεωρούσαν δεδομένο ότι τα χταπόδια είναι κατά βάση μοναχικά και αντικοινωνικά όντα που δύσκολα κάνουν παρέα μεταξύ τους και πολύ περισσότερο δεν οργανώνουν ομαδικές…. συνάξεις. Ομως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντοπιστεί φαινόμενα συγκέντρωσης αρκετών χταποδιών (μερικών δεκάδων) στο ίδιο σημείο, με τους ειδικούς να προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η εκτίμηση που υπήρχε ήταν λάθος ή έχει συμβεί κάτι που έχει οδηγήσει σε αλλαγή της συμπεριφοράς των χταποδιών. Αυτό όμως που συμβαίνει αυτή την εποχή στο Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο του Monterey Bay στην Καλιφόρνια είναι πραγματικά μοναδικό για τον κόσμο των χταποδιών. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Quartz, σε μια περιοχή του καταφυγίου όπου ο πυθμένας βρίσκεται σε βάθη άνω των τριών χλμ. έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες χταπόδια. Ανάλογο περιστατικό αυξημένης συγκέντρωσης χταποδιών στο ίδιο μέρος έχει καταγραφεί μόλις μια φορά και ήταν σε μια θαλάσσια περιοχή της Κόστα Ρίκα αλλά ο αριθμός των χταποδιών δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αυτός στην Καλιφόρνια.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού χταποδιών οπουδήποτε στον πλανήτη» αναφέρει ο Τσαντ Κινγκ, της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής Nautilus στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε η τεράστια συγκέντρωση των χταποδιών. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία και οι ερευνητές μένοντας κυριολεκτικά άφωνοι κατέγραψαν σε βίντεο το πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα χιλιάδων χταποδιών να έχουν εγκατασταθεί στον πυθμένα του ωκεανού. Σε κάποιες περιπτώσεις τα χταπόδια βρίσκονται το ένα πίσω από το άλλο σχηματίζοντας τεράστιες «ουρές». Είναι επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι τα χταπόδια δείχνουν όλα ήρεμα γεγονός που οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στο γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα τα περισσότερα εξ αυτών είναι θηλυκά που βρίσκονται σε διαδικασία επώασης των αβγών τους.

Χιλιάδες χταπόδια έχουν εγκατασταθεί στα ανοικτά της Καλιφόρνιας φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο στην καριέρα μου. Οπως φαίνεται η περιοχή λειτουργεί ως βρεφοκομείο. Εκτιμώ ότι τα χταπόδια επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο επειδή τα πετρώματα στα οποία εναποθέτουν τα αβγά τους είναι ιδιαίτερα καθαρά ή ίσως επειδή τα νερά εκεί είναι πιο ζεστά» δηλώνει ο Κινγκ. Επειδή όμως δεν έχει παρατηρηθεί ξανά τέτοια συμπεριφορά μαζικής συγκέντρωσης και επώασης από χταπόδια οι επιστήμονες είναι ακόμη επιφυλακτικοί στο να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα.

«Η αλήθεια είναι επίσης ότι δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στους πυθμένες των ωκεανών και ειδικά στις περιοχές με μεγάλα βάθη.

Εχουμε εξερευνήσει μόλις το 1% αυτών των περιοχών για αυτό κάθε φορά που γίνεται μια εξερεύνηση σε τέτοια σημεία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει μια αναπάντεχη ανακάλυψη» καταλήγει ο Κινγκ.

Η ανακάλυψη προσθέτει ένα ακόμη κεφάλαιο στα μυστήρια που καλύπτουν την ύπαρξη και συμπεριφορά των χταποδιών για τα οποία έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες ανάμεσα στις οποίες και μια που αναφέρει ότι δεν είναι προϊόν της Γης αλλά κατάγονται από κάποιο άλλο κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...