677
Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιάννης Στουρνάρας (πλάτη), Κυριάκος Μητσοτάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Βαγγέλης Βενιζέλος | SOOC

Συνάντηση Μητσοτάκη, Βενιζέλου, Στουρνάρα στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 11:20
Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιάννης Στουρνάρας (πλάτη), Κυριάκος Μητσοτάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Βαγγέλης Βενιζέλος
|SOOC

Συνάντηση Μητσοτάκη, Βενιζέλου, Στουρνάρα στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 11:20

Το παρών στην ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια – Tech for Transparency T4T», με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος της ημερίδας που φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, είναι να αποτελέσει μια ενεργή πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων γύρω από τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της περαιτέρω ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών και των εργαλείων της πληροφορικής στους μηχανισμούς και τα προγράμματα ενίσχυσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας απευθύνεται σε επικεφαλής και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και του ιδιωτικού τομέα, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται με τα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δημόσιας διοίκησης και αντιμετώπισης της διαφθοράς και της απάτης.

Από αριστερά προς τα δεξιά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης/SOOC

Βασικό μήνυμα είναι ότι δράσεις όπως η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, η ψηφιοποίηση και ο διαμοιρασμός των δεδομένων, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και ο δομικός ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης μπορούν να προκαλέσουν μία πραγματική επανάσταση στις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες, βελτιώνοντας τις προσφερόμενες προς αυτούς υπηρεσίες, ενισχύοντας τη δημοκρατική λογοδοσία και συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποκατάσταση της διαρραγείσας σχέσης του πολίτη με τους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη   θεσμοθέτηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, υπό τον πρόεδρο Αγγελο Μπίνη.

Για πρώτη φορά, τόνισε,  η χώρα έχει μια ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας με καινοτόμες πρωτοβουλίες, υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει τον έλεγχο της διαφθοράς σε μέλος του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος το ίδιο πρόσωπο.

«Ντροπιαστική η επίδοση της Ελλαδας»

«Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για μια τεχνογνωσία, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφάνειας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας:

«H Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη χώρα μας το 2012 στην 94η θέση της λίστας των κρατών με διαφθορά. Εγιναν σημαντικές προσπάθειες και το 2015 πετύχαμε να ανέβουμε στην 58η θέση, για να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην 67η θέση το 2018. Εννέα επίπεδα κάτω σε μόλις τρία χρόνια έχοντας βαθμό 45, όταν το 100 αντιπροσωπεύει μια πολύ καθαρή χώρα. Μια επίδοση ντροπιαστική για ένα ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και θλιβερή κληρονομιά μιας κυβέρνησης που συνεχώς μιλούσε για ηθικό πλεονέκτημα.

»Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μια εθνική απειλή. Πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και αμαυρώνει το φιλότιμο της συντριπτικής πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις, οδηγεί σε απώλεια πολύτιμων πόρων και καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και την πολιτική συνολικά. Διαβρώνει τους θεσμούς, τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό. Η ανάταξη της λοιπόν είναι μια προτεραιότητα που δεν σηκώνει δισταγμούς και αναβολές».

Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, η αρχή για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, γίνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ «με την αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής, αλλά και των λειτουργών της σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, εξορθολογίζοντας τους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς και εξοπλίζοντάς τους με τις πρέπουσες αρμοδιότητες, τις κατάλληλες μεθόδους και κυρίως τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα».

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε στην αναδιάταξη του τοπίου ελέγχου της διαφάνειας ιδρύοντας, με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που, υπό την σκέπη της, ενοποιούνται έξι αυτοτελείς και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες που έχουν συναφές αντικείμενο.

Εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης, πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελο Μπίνη (μαζί στη φωτογραφία πάνω), στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ στις εργασίες της ημερίδας συμμετείχε και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3