862
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον Εβρο και τη Σαμοθράκη | Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Τον Απρίλιο του 2021 έτοιμος ο φράχτης στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2020, 10:32
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον Εβρο και τη Σαμοθράκη
|Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Τον Απρίλιο του 2021 έτοιμος ο φράχτης στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2020, 10:32

Στις Φέρες του Έβρου έφτασε νωρίς το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο Πρωθυπουργός, που έφτασε χθες Παρασκευή κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, είδε την πρόοδο κατασκευής του νέου φράχτη για τη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ μίλησε με τοπικούς φορείς και για τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής.

«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σε συζήτηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστο Μέτσιο, αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση που του έγινε στις Φέρες για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του φράχτη.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 όπως έχει προγραμματιστεί, και σε ερώτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς απάντησε ότι θα έρθει τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει.

Πριν από την αναλυτική παρουσίαση του έργου κατασκευής του νέου φράχτη το λόγο πήρε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι σύνορα της ΕΕ.

Για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων αναλαμβάνουν εργασία 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και άλλοι 800 σε νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κατασκευή του νέου φράχτη θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών κοντά στον ποταμό Έβρο.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε ακόμη τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο.

Στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων έγιναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. «Μας κάνατε να νιώθουμε ασφαλείς και υπερήφανοι», είπε ο μητροπολίτης στον κ. Μητσοτάκη.

Κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε στον γιο του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο γιος του θα παραμείνει όλη τη θητεία του στον Εβρο από όπου και θα απολυθεί. Στο σημείο αυτό ο μητροπολίτης είπε «μπράβο» στον πρωθυπουργό γιατί, όπως σχολίασε, οι πατεράδες έρχονται να πάρουν τα παιδιά τους που υπηρετούν εδώ και να τα πάνε αλλού να υπηρετήσουν.

Μετά τη συνάντηση με τον μητροπολίτη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον γιο του στο στρατόπεδο που υπηρετεί.

Κατά την παραμονή του στις Φέρες, ομάδα συνοριοφυλάκων πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη, τον ευχαρίστησαν για τη στήριξη που τους παρέχει και του πρόσφεραν ως αναμνηστικό δώρο τα διακριτικά της στολής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στο μέσον) στις Φέρες με στρατιώτες που υπηρετούν μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο (πρώτος από αριστερά)
Στην Αλεξανδρούπολη

Μετά την επίσκεψή του στις Φέρες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς.

Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η χρονική συγκυρία της επίσκεψής μου, γι’ αυτό ήθελα να έρθω στο λιμάνι καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι είχαμε τέσσερις προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι οποίες όλες φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και θα αξιολογηθούν τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ.

» Εύχομαι, να μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ σύντομα ώστε πράγματι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει αυτό το οποίο όλοι οραματιζόμαστε: ένας πόλος ανάπτυξης, όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, για ολόκληρη τη Θράκη. Νομίζω ότι είναι μία επένδυση η οποία θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό κέντρο. Οπότε, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είχαμε τέσσερις καθώς φαίνεται πολύ αξιόπιστες προσφορές. Και, βέβαια, προσβλέπουμε τώρα στην ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων του διαγωνισμού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στον εμπορικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού συνέπεσε, όπως σημείωσε, με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τέσσερα επενδυτικά σχήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο μιας επένδυσης που θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό και γεωπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Επίσκεψη στη Σαμοθράκη

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο Πρωθυπουργός μετέβη από την Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Σαμοθράκη.

Στο νησί τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει τη χαρά του γιατί, όπως είπε, η Σαμοθράκη είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη της Ελλάδας που δεν είχε επισκεφθεί μέχρι τώρα.

Στην είσοδο της Χώρας κάτοικοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρωθυπουργό και τη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Τους πρόσφεραν μάσκες με το σήμα του νησιού και ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε αμέσως εκείνη που φορούσε και φόρεσε αυτή της Σαμοθράκης. Χαιρέτισε, με τον τρόπο που καθιερώθηκε λόγω της πανδημίας, αρκετούς κατοίκους, συνομίλησε μαζί τους, όπως και με μικρά παιδιά, δύο από αυτά τα ρώτησε γιατί δεν φορούσαν μάσκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...