764
Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ | REUTERS/Hannah McKay

Μητσοτάκης: «Το αίτημα για τα Γλυπτά δεν είναι φωτοβολίδα» – Τι συζήτησε με τον Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 20:09
Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ
|REUTERS/Hannah McKay

Μητσοτάκης: «Το αίτημα για τα Γλυπτά δεν είναι φωτοβολίδα» – Τι συζήτησε με τον Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 20:09

Το σύνολο του φάσματος των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Τζόνσον για τη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο.

Επίσης, υπογραμμίζουν πως ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον βρετανό ομόλογό του το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ.

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις»,

Εκτίμησε δε ότι «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ο οποίος, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο. Υπενθύμισε, ωστόσο, πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την αδιαλλαξία, αλλά και την επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε, δε, πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο πρεσβευτής της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης, η πρέσβης Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα από το Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Τζόνσον: Θέμα του Βρετανικού Μουσείου τα Γλυπτά

«Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλωσόρισε τον ελληνα ομόλογό του σήμερα στην Ντάουνιγκ Στριτ. Οι ηγέτες πρώτα από όλα επεσήμαναν την αξία των Ελληνοβρετανικών σχέσεων καθώς διανύουμε την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης για ανεξαρτησία». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο μετά την συνάντηση Τζόνσον – Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

Οπως επισημάνθηκε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να δουλεύουν από κοινού για να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε πολλούς τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.

Αναφορικά με την πανδημία η Ντάουνιγκ Στριτ σημείωσε ότι οι δυο πρωθυπουργοί καλωσόρισαν την πορεία των εμβολιασμών στις δύο χώρες η οποία όπως είπαν επιτρέπει ξανά τα ταξίδια μεταξύ των πολιτών τους.

Για την κλιματική αλλαγή τονίστηκε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η πρόσφατη Διάσκεψη για το κλίμα στην Γλασκώβη στέφτηκε με επιτυχία καθώς, όπως επισημαίνεται, «τέθηκε ο φιλόδοξος στόχος της μηδενικής εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα». Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν και το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνολογία στο να παράγει καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε το σκεπτικισμό του για το πρωτόκολλο της βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κενά μεταξύ των δύο θέσεων και ότι παραμένει προτεραιότητα μας ( της βρετανικής πλευράς) να βρεθεί μια κοινή λύση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης και άλλα πολλά ζητήματα, συνεχίζει η ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου, όπως «το Κυπριακό, το θέμα της Λιβύης και την κοινή ανησυχία τους για την Βοσνία- Ερζεγοβίνη». Για το Κυπριακό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν από κοινού ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζει η ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ ενώ ο Μπόρις Τζόνσον του απάντησε «ότι κατανοεί τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι’ αυτό το θέμα», επανέλαβε όμως την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου. Τέλος οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι αυτό το ζήτημα δεν θα επηρεάσει τις διμερείς τους σχέσεις, κατέληξε στην ανακοίνωσή της η Ντάουνιγκ Στριτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...