468
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του με το CNBC | Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης στο CNBC: «Θα ξαναφέρουμε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σε 18 μήνες»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2019, 12:23
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του με το CNBC
|Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης στο CNBC: «Θα ξαναφέρουμε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σε 18 μήνες»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2019, 12:23

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για σαρωτικές αλλαγές στην οικονομία και για μειώσεις των φόρων, που με τη σειρά τους θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη, ανέπτυξε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επαναφέρει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σε 18 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Επισημαίνει ότι θέλει να μειώσει τους φόρους για τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας «επιθετικής και ολοκληρωμένης φορολογικής μεταρρύθμισης». Οπως τονίζει: «αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μέσα στον πρώτο μήνα».

Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων σε 20% σε δύο χρόνια. «Θα στείλουμε επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κεφαλαιαγορές. Εχω δεσμευτεί ότι θα φέρω την Ελλάδα πίσω σε επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες», προσθέτει.

Το CNBC, από την πλευρά του, τονίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν οι εκλογές γίνονταν τώρα η Νέα Δημοκρατία θα ερχόταν πρώτο κόμμα με περίπου το 37% των ψήφων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 26%. Επισημαίνει ακόμη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 10 χρόνια εξωτερικής οικονομικής βοήθειας τον περασμένο Αύγουστο, ενώ πλέον δεν βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.

Το δίκτυο αναφέρει ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2% δεν επαρκούν για την ελληνική οικονομία. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ανάπτυξη 2%, η οποία δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τουλάχιστον 4% βραχυπρόθεσμα. Αυτός θα είναι ο στόχος που πρέπει πραγματικά να θέσουμε, και οι πιστωτές θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ακόμη ότι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου στέλνει το «λάθος μήνυμα με την έννοια ότι το έχουμε παρακάνει με λιτότητα. Ο λόγος για τον οποίο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους είναι επειδή η κυβέρνηση επιβάρυνε τη μεσαία τάξη. Και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό,τι πραγματικά ζητήθηκε ήταν επειδή ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για να το διανείμει σε προεκλογικές παροχές».

Το CNBC επισημαίνει ότι με την υφιστάμενη συμφωνία με τους πιστωτές, η Ελλάδα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022, αλλιώς δεν θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί αυτό το όριο.

«Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ, πολύ, πολύ αυστηρό στόχο. Έχω πει από την αρχή ότι σεβόμαστε τις συμφωνίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά έχω επίσης ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, εάν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...