492
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στο πανεπιστήμιο Georgetown University της Ουάσινγκτον | Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία η άρνησή της για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 20:28
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στο πανεπιστήμιο Georgetown University της Ουάσινγκτον
|Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία η άρνησή της για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 20:28

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, στο πανεπιστήμιο Georgetown University των ΗΠΑ, όπου ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι μετέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις, δεν είναι ώρα να προβάλουμε αναθεωρητικές απόψεις της ιστορίας, ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματά μας».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα συγκυρία με τη γείτονα, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στα περιστατικά των τουρκικών υπερπτήσεων που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες», δεδομένου πως πρόκειται για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από συμμαχική χώρα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κράτησε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, σημειώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας αλλά και αναγνώρισης των σημείων στα οποία καταγράφονται διαφωνίες.

Σχετικά με τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η Άγκυρα για την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το θέμα θα λυθεί σύντομα, ενώ τόνισε ότι η περίοδος αυτή δεν προσφέρεται για να χρησιμοποιεί κανείς την ένταξη φιλικών χωρών στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Εκτίμησε δε ότι αυτή η στάση της Τουρκίας –  μια κίνηση που είναι λάθος τόσο σε ηθική βάση όσο και σε επίπεδο τακτικής, όπως συμπλήρωσε – θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός δήλωσε «περήφανος», ως ευρωπαίος ηγέτης, «για την απάντηση που έδωσε η Ευρώπη, προτείνοντας κυρώσεις, οι οποίες είναι οι πιο σκληρές που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια χώρα των G20». «Και φυσικά η εισβολή στην Ουκρανία έχει αναζωογονήσει τη διατλαντική σχέση, την οποία θεωρώ ότι είναι ο πυλώνας της παγκόσμιας γεωπολιτικής σταθερότητας», προσέθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν πόλεμο ο οποίος αναμένεται να έχει διάρκεια, καθώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε σχεδιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δίαυλοι της επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί και αναφέρθηκε στο παράδειγμα Ευρωπαίων ηγέτων που έρχονται σε επαφή με τη Ρωσία για να δουν εάν μπορεί να επιτευχθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, εναπόκειται στους Ουκρανούς να καθορίσουν το ποια θα είναι μια αποδεκτή λύση, υπογράμμισε.

Σχετικά με τη στάση που κράτησε η Ελλάδα στο Ουκρανικό, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας διατηρεί ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και ότι δεν διάκειται εχθρικά προς τον ρωσικό λαό.

Από την άλλη, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δώσει τον δικό της αγώνα για ανεξαρτησία, τόνισε, και συνεπώς έπρεπε να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και να την στηρίξει σε μια στιγμή που διακυβεύεται η εθνική της κυριαρχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...