1251
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την Πέμπτη, ενημερώνοντας την Εθνική Αντιπροσωπεία για την κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα | INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μητσοτάκης: Πέσαμε έξω με τη Θεσσαλονίκη – ήθελαν να εορταστεί ο Αγιος Δημήτριος

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 18:37
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την Πέμπτη, ενημερώνοντας την Εθνική Αντιπροσωπεία για την κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα
|INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μητσοτάκης: Πέσαμε έξω με τη Θεσσαλονίκη – ήθελαν να εορταστεί ο Αγιος Δημήτριος

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 18:37

Χρησιμοποιώντας την τριτολογία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για να εξαγγείλει μέτρα και ελαφρύνσεις, να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα που άφησαν με τις αγορεύσεις τους οι αντίπαλοί του και να υιοθετήσει μάλιστα κάποιες από τις προτάσεις τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το lockdown στις 30 Νοεμβρίου καθώς και αναστολή πλειστηριασμών και οικονομική ενίσχυση των αδυνάμων τα Χριστούγεννα. Ωστόσο ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η παραδοχή του για το ποιος φταίει για την εφιαλτική επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, και η αναφορά του για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Κατ’ αρχάς τα σχολεία και η επιστροφή των μαθητών. Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε πριν ξανά ανοίξουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα ήταν και κατ΄ ανάγκη και χρήσιμο να αναλώσουμε όλα τα τεστ μας σε ένα μαζικό τεστ όλου του σχολικού πληθυσμού. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε όμως -και θα το κάνουμε- είναι να κάνουμε τη μεθεπόμενη εβδομάδα «έξυπνα», στοχευμένα τεστ, σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε προγραμματίζουμε, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα δρομολογηθεί.  Έχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ. Θα μας δώσει μια πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για το αν έχουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τα σχολεία, όπως προσβλέπουμε και όπως ελπίζουμε στα τέλη του μήνα ή αν θα πρέπει να παρατείνουμε για κάποιες εβδομάδες ακόμα την τηλεκπαίδευση από το σπίτι. Αλλά θα πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τηλεκπαίδευση. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή για να υποστηρίξουν τηλεκπαίδευση ειδικά εάν υπάρχει παραπάνω από ένα παιδί ή αν υπάρχει εργαζόμενος γονέας. Δεν είναι μια άστοχη επισήμανση αυτή, έχει δίκιο σε αυτό το οποίο λέει.  Όμως, ταυτόχρονα έχουμε κι εμείς δίκιο όταν δρομολογούμε προγράμματα υποστήριξης των σχολείων με laptop και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αντίστοιχα με αυτά στα οποία αναφερθήκατε στην Πορτογαλία, τα ίδια προγράμματα υλοποιούνται και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί παραπάνω από 40.000 tablets και laptops στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε σχεδόν τις 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021. Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας, εάν αυτό είναι εφικτό, να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτό το πρόγραμμα. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει παιδί το οποίο να ζητά πρόσβαση, να πρέπει να έχει πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση και για τεχνικούς λόγους να μην μπορεί να την έχει, διότι εκεί πράγματι δημιουργούνται ανισότητες, οι οποίες νομίζω ότι από κανέναν από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Επειτα οι πλειστηριασμοί. Ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου.

«Αναστολή πλειστηριασμών. Σωστή είναι η πρόταση. Νομίζω την έκανε ο κ. Βελόπουλος. Βεβαίως, θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών με τη σχετική ρύθμιση, την οποία θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτονόητο, σωστό, επισημαίνεται, καταγράφεται, θα γίνει», είπε.

Η ενίσχυση των αδυνάμων. Απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πού θα το δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο. Από τη στιγμή, όμως, που προφανώς η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και αναγνωρίζουμε εμείς ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία μπορεί για οποιοδήποτε λόγο έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, το οποίο έχουμε θεσπίσει ή που χρειάζονται μία ειδική στήριξη, η κυβέρνηση  θα σταθεί, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη. Το λέω αυτό, γιατί έχει σημασία, να μπορέσουμε να κλείσουμε τη σημερινή συζήτηση, αφού αναλώσαμε πολλές ώρες στο να δούμε πού διαφωνούμε. Να καταλήξουμε, τουλάχιστον, στο πού μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Πέσαμε έξω με τη Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, η οποία καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα και σφοδρές πιέσεις στο ΕΣΥ, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε εκ νέου ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα, παραπέμποντας μάλιστα στην ανάγκη να γίνουν οι γιορτές του Αγίου Δημητρίου! Το ενδιαφέρον είναι ότι το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου (26-28 Οκτωβρίου) επιτρεπόταν στη Θεσσαλονίκη να λειτουργεί η εστίαση και φυσικά στις εκκλησίες υπήρξε συνωστισμός και εικόνες ιερωμένων να μη φορούν μάσκα.

Είπε λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης: «Θα ήθελα κατ’ αρχάς, να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά, η οποία με έψεξε επειδή δήθεν δεν άκουσα αυτά τα οποία είπε, αλλά ταυτόχρονα με κατηγόρησε ότι δεν έκανα καμία αυτοκριτική, ότι ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα: Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι -έστω όπως εορτάστηκε τελικά- ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι, ότι στη Θεσσαλονίκη, η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι, ναι, πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτό το οποίο, δηλαδή, αναφέρατε επανειλημμένως ότι δήθεν είπε ο κ.  Γεωργιάδης. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχω καμία δυσκολία να το κρύψω. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς. Αλλά, επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, αυτή τη στιγμή θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες, όχι μόνο του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση στη Βουλή με μια πρόταση προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

«Θέλω να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν ένα συγκεκριμένο συνομιλητή, του Υπουργείου Υγείας, ειδικά της Επιτροπής Εμβολιασμών για τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρήσουμε στη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, τα εμβόλια. Ειδικά το πρώτο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει δείξει τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές, είναι ένα εμβόλιο το οποίο για να διατεθεί χρειάζεται αρκετά περίπλοκη αλυσίδα διανομής, καθώς πρέπει να μετακινείται μέχρι που να φτάσει στον τελικό του αποδέκτη, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είμαστε στους μείον 70 για την ακρίβεια. Είμαστε, όμως, απολύτως ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα και θα ήθελα πραγματικά αυτή η αποστολή του εθνικού εμβολιασμού Covid να αποτελεί μία προτεραιότητα, την οποία θα αγκαλιάσουν όλα τα κόμματα της εθνικής αντιπροσωπείας. Και η αναφορά μου για το ζήτημα της γρίπης αφορούσε το κλείσιμο του ματιού το οποίο γινόταν, δεν θα αποδώσω πολιτικές ευθύνες, στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, και θυμάστε πόσες δυσκολίες είχαμε να πείσουμε συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο με το εμβόλιο του Covid. Και θα ζητήσω επίσης, ας αφήσετε στην άκρη, προφανώς η κριτική γίνεται, οι πολίτες ακούν, κρίνουν, ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψή του.

»Θα ζητήσω όμως από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, από όλους τους συναδέλφους οι οποίοι αρθρώνουν δημόσιο λόγο να επαναλαμβάνουν αυτές τις ημέρες το βασικό μήνυμα: περιορίστε τις περιττές μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις πρέπει να είναι οι απολύτως απαραίτητες. Και κυρίως, να μην υπάρχουν συγχρωτισμοί μεταξύ ατόμων, τα οποία δεν βρίσκονται μαζί στο ίδιο σπίτι, δηλαδή καλέσματα, επισκέψεις χρησιμοποιώντας το άλλοθι μίας μετακίνησης. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...