367
Ο Πρωθυπουργός στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στο Politico: Ωρα η Ευρώπη να δείξει προσοχή στο τι συμβαίνει στην περιοχή μας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 12:22
Ο Πρωθυπουργός στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στο Politico: Ωρα η Ευρώπη να δείξει προσοχή στο τι συμβαίνει στην περιοχή μας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 12:22

Τη θέση ότι «η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη, αλλά μέρος της λύσης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο μέρος της συνομιλίας του με το Politico.eu, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι θέλει να είναι η Ελλάδα παρούσα όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η διεθνής κοινότητα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στην αυλή της.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας είναι ο πλησιέστερος ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι το «παντελώς παράνομο» μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που έχουν υπογράψει Τρίπολη και Αγκυρα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.

Επισήμανε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, καθώς ήδη παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου», είπε.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου ήταν «ένα λάθος», όμως αυτό «δεν θα επηρεάσει σημαντικά» τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Oσον αφορά το Μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Aγκυρα ότι η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως αν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τηρήσει την δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μη χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση» είπε.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια, καθώς εντατικοποιεί την εξέταση αιτήσεων για άσυλο. «Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 εκκρεμείς αιτήσεις», είπε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις. «Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

Τέλος ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων δομών στα νησιά. «Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές» δήλωσε.