478
Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο France 24 TV | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης στο France24: «Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης»

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 19:32
Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο France 24 TV
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης στο France24: «Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης»

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 19:32

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, όπου απάντησε για τις σχέσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν, για τις μειώσεις φόρων που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση, για την ανάπτυξη, αλλά και για το θέμα που προέκυψε με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο (εδώ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μια πολύ καλή ευκαιρία για μένα να συζητήσω με τον πρόεδρο Mακρόν το σχέδιό μου για την ελληνική οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα και, βεβαίως, την επόμενη εβδομάδα θα βρεθώ στο Βερολίνο. Θεωρώ ότι είναι μια επίσκεψη πολύ σημαντική για μένα. Γνωρίζω εξάλλου τον Πρόεδρο εδώ και κάποια χρόνια, όταν ήταν ακόμα υπουργός κι εγώ επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Και θεωρώ ότι έχουμε μια καλή προσωπική σχέση».

Στην ερώτηση του γάλλου δημοσιογράφου κατά πόσο ανήκουν στην ίδια, ηλικιακά, γενιά πολιτικών, ο Πρωθυπουργός είπε «πιθανώς ναι. Ανήκουμε προφανώς σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά όσον αφορά το ευρωπαϊκό όραμα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με πολλά από τα θέματα που θέτει ο πρόεδρος Mακρόν. Κατά συνέπεια, υπάρχει εδώ ένα θέμα γενεών. Υπάρχει, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε γενικά τον λαϊκισμό. Στην Ελλάδα πετύχαμε να πατάξουμε τον λαϊκισμό της αριστεράς. Πετύχαμε ένα ποσοστό πολύ πολύ ισχυρό, πετύχαμε ένα ποσοστό 40%. Είναι η πρώτη φορά σε μια περίοδο δέκα ετών, που η Ελλάδα εκλέγει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και καταπολεμήσαμε τον λαϊκισμό. Επίσης, καταπολεμήσαμε τα άκρα. Και το πετύχαμε χωρίς να αντιγράψουμε τη ρητορική των λαϊκιστών, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο πάνω στην ελληνική οικονομία».

Στην συνέχεια, ρωτήθηκε για τις μειώσεις των φόρων και την ανάπτυξη και ειδικά για το πώς σχεδιάζει να πετύχει μια υποχώρηση από τους ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τον στόχο που επιβάλλει στην Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3.5% ετησίως μέχρι το 2021.

«Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται και κατά τη γνώμη μου η βασική προτεραιότητα αφορά στην ανάπτυξη. Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα», επεσήμανε, προσθέτοντας στην συνέχεια πως «οι ανισότητες έχουν να κάνουν κυρίως με την ανεργία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι σε κατάσταση φτώχειας, που δεν έχουν εργασία. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη πολιτική για την εξάλειψη των ανισοτήτων είναι η πολιτική που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Χάσαμε 400.000 Έλληνες, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης. Κατά συνέπεια, πως θα επιστρέψουν, εάν δεν έχουμε ανάπτυξη;

Τέλος, και όσον αφορά στο ιρανικό τάνκερ που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, μετά από πολυήμερη κράτηση, και πλέει στη Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «το πλοίο δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Δεν έχουμε λάβει αίτημα για να δέσει σε ελληνικό λιμάνι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...