1410
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την Τετάρτη | INTIMEnews

Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: «Κυβερνούμε στο όνομα εκείνων που μας εξέλεξαν»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 15:43
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την Τετάρτη
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: «Κυβερνούμε στο όνομα εκείνων που μας εξέλεξαν»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 15:43

«Είμαστε μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά πάντα στο όνομα εκείνων που μας εξέλεξαν».

Με τη φράση αυτή προς τους βουλευτές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σύνθημα απαρέγκλιτης υλοποίησης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισης του κυβερνητικού έργου που ήδη μετρά σημαντικές επιτυχίες, όπως για παράδειγμα τον ιστορικό δανεισμό της χώρας με αρνητικό επιτόκιο (εδώ).

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία της, η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο», τόνισε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει αναφορικά με την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές:

«Στον τομέα της Οικονομίας η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ», ενώ «είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε το πανάκριβο δάνειό μας στο ΔΝΤ» και «όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που μας ζητούσαν. Και αυτήν την αξιοπιστία την κατακτήσαμε»!

Η χώρα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς, θεσμικούς επενδυτές οκταπλάσιο του προσφερόμενου ποσού».

Ταυτόχρονα, τόνισε,  υλοποιούμε νωρίτερα από ό,τι είχαμε δεσμευτεί όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσουμε την αγορά ακινήτων. Και ήδη στο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%.

«Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ…», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα πρόσφατα μέτρα στο πεδίο της οικονομίας.

Η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια – πολλαπλάσιες πυρκαγιές, ούτε ένα θύμα

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια της χώρας.

«Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια! Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι ήδη η εικόνα των δημοσίων πανεπιστημίων αρχίζει και αλλάζει», είπε ο κ. Μητσοτάκης για να περάσει στη συνέχεια στο θέμα της ΔΕΗ και της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι:

«Απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028».

«Αυτή», τόνισε, «είναι η δική μας “πράσινη” απάντηση σε όσους θυμήθηκαν όψιμα την οικολογία. Και που λένε πολλά λόγια περί “καθαρής” οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να βρωμίζουν τις πόλεις με αφίσες.

»Καθαρίσαμε σε χρόνο-ρεκόρ το οικόπεδο με τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης. Οι εγκαυματίες της τραγωδίας έχουν πια πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Το “112” άρχισε να λειτουργεί. Και ήδη συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να προέρχονται από την ίδια την κοινωνία των πολιτών».

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός θέλησε να επισημάνει πως «δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα. Και οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από πέρυσι».

«Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, θέλω να συγχαρούμε όλες και όλοι μαζί θερμά αυτούς τους καθημερινούς ήρωες», κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο κ. Μητσοτάκης για την προσφορά των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΓΓΠΠ.

«Υποχωρούν τα άβατα – ακόμα και η Ηρώδου Αττικού άνοιξε»

Αλλά και στο θέμα της ασφάλειας, σημείωσε ότι «παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Ξεκίνησαν επιτέλους επιχειρήσεις κτιρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν».

«Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του», παρατήρησε σε μια αιχμή για τον προηγούμενο ένοικο του Μαξίμου Αλέξη Τσίπρα.

«Καμία σύνταξη δεν θα ξαναμειωθεί»

«Στον τομέα της Ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν σχεδόν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ήταν προσωπική μου δέσμευση», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι καμία σύνταξη έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί.

«Πρόσφατα, άλλωστε», παρατήρησε,  «αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις κεντρικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν …αντισυνταγματικές. Που σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την πορεία προς το αύριο, θα πρέπει να θεραπεύουμε και πληγές του χθες. Όμως, ξέρω πώς θα τα καταφέρουμε. Και η αισιοδοξία μου είναι ρεαλιστική», δήλωσε  κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει:

«Ημασταν απολύτως συνεπείς στην κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου. Καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί».

Ολα αυτά, όμως, υπογράμμισε,  «δεν ανήκουν σε ένα απρόσωπο σχέδιο που πρέπει “γενικώς” και αφηρημένα να υλοποιηθεί. Αποτελούν εφαρμογή όσων εμείς πιστεύουμε πως έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες! Με άλλα λόγια, δεν είμαστε μία κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα στο όνομα …των μέτρων. Είμαστε μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά πάντα στο όνομα εκείνων που μας εξέλεξαν».

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης:

  • Στην απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. «Αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων μας και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας. Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και για αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα»
  • Στην οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου – «ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες»
  • Στο σχέδιο νόμου που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που θα μειώσει δραστικά το φόρτο των υποθέσεων στα δικαστήρια
  • Στο νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την οριστική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα
  • Στην ψήφιση εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «εξαλείφοντας -όπως είπε- την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων»

Ακολούθως, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πριν ολοκληρωθεί το 2019 σειρά έχουν:

Η ψήφος στους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Η πρώτη παρέμβαση για την αναμόρφωση του συστήματος γείας. Το εθνικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Η τολμηρή μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση των δημόσιων πανεπιστημίων από τον βραχνά του υπουργείου, ενώ θα έχει ψηφιστεί και το νέο ασφαλιστικό που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί ουσιαστικά. Νέες επενδύσεις υλοποιούνται και αρχίζουν να δημιουργούν νέο κλίμα στην αγορά. Τώρα ήρθε η ώρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Ταυτόχρονα γίνονται πράξη και τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων. Όλα τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά. Το αφορολόγητο παραμένει εκεί που το βρήκαμε. Και βέβαια δεσμευόμαστε για 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναορά στη ρύθμιση για το επίδομα θέρμανσης που πλέον «θα καταβάλλεται εγκαίρως και στο χέρι τους»!

Το επίδομα θα προκαταβάλλεται, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάτι που όπως είπε, «σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πιο αδύναμων».

«Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας»

Αντίστοιχα και με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θέλησε να επισημάνει ότι «η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους, αλλά ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα ενισχύσει τη δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων».

Σε  συνέχεια των προσκλήσεων που απηύθυνε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοικτός σε συζητήσεις, με μία όμως εξαίρεση: «Δεν υπάρχει περίπτωση οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην επικράτεια. Να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές και όχι για πρωθυπουργό».

«Εγώ», διαβεβαίωσε,  «θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου να βρεθεί κοινός τόπος. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα ήταν ένδειξη σπάνιας συνεννόησης αν μπορούσαμε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές».

«Σας θέλω, λοιπόν, όλους ενεργά παρόντες σε κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα: Στην Ολομέλεια, στις επιτροπές, στο νομοπαρασκευαστικό έργο. Θα δίνουμε πάντα περισσότερες ευκαιρίες στους νέους βουλευτές μας να είναι εισηγητές, να εξοικειώνονται με τη βουλευτική διαδικασία. Λειτουργούμε ως ένα δυνατό ρεύμα με διπλή κατεύθυνση: Κάνετε τους πολίτες κοινωνούς του κυβερνητικού έργου και την κυβέρνηση κοινωνό του προβληματισμού και των αιτημάτων των πολιτών. Είπαμε: “Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε”. Κάθε ψέμα των αντιπάλων μας θα έχει την απάντησή του. Το βλέμμα μας, όμως, πάντα θα είναι προς τα μπρος, όχι προς τα πίσω», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι οι συναντήσεις με τους βουλευτές του «θα είναι τακτικές και ουσιαστικές».