550
Ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή στα κυβερνητικά έδρανα | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Πράξη η δέσμευσή μου – έτοιμος σε τρία χρόνια ο Ε65

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 12:54
Ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή στα κυβερνητικά έδρανα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Πράξη η δέσμευσή μου – έτοιμος σε τρία χρόνια ο Ε65

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 12:54

Το 2019 δεσμεύθηκα ότι το έργο του αυτοκινητοδρόμου Ε65 θα προχωρούσε πάση θυσία και με την ψήφιση της σύμβασης από τη Βουλή μπαίνει επιτέλους τέλος σε μία εκκρεμότητα 14 ετών, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας με αφορμή την κύρωση συμφωνίας του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός,  ήταν το απόλυτο κενό χρηματοδότησης του. Στις 20/12/2019 δεσμεύτηκα ότι το έργο αυτό θα προχωρούσε πάση θυσία και με επίπονες προσπάθειες καταφέραμε να πάρουμε το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση του έργου που έμενε μετέωρο επί τόσα χρόνια.

Η βόρεια απόληξη του Ε65 διαθέτει και τα δύο αναγκαία στοιχεία για την έναρξη κατασκευής του, προικοδοτείται με 450 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το έργο, τόνισε, θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στην φάση κατασκευής του, θα εξυπηρετεί τρεις Περιφέρειες, ενώ η νέα οδική αρτηρία θα συνδέει επίσης τον Βόλο με την Ηγουμενίτσα, τα δύο σημαντικότερα διαμετακομιστικά λιμάνια της χώρας

Στη χώρα ξεδιπλώνεται ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και ο Ε65 αποτελεί τμήμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, ενώ η απεμπλοκή του βόρειου σκέλους του αυτοκινητόδρομου και η θέση του σε τροχιά υλοποίησης δείχνουν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

«Η κύρωση αυτού του σημαντικού έργου συμπίπτει και με ένα άλλο σημαντικό γεγονός που σημαίνει πολλά για το μέλλον χώρας, την πανηγυρική έναρξη του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 από το Εcofin. Η εξέλιξη αυτή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν έρχεται μόνο να διαλύσει τα έωλα επιχειρήματα κάποιων, αλλά πιστοποιεί ότι ανταποκρίνεται απόλυτα στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Ο Ε65 ανήκει στο πλαίσιο προγράμματος Ελλάδα 2.0».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην απεμπλοκή σειράς μεγάλων έργων, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ για τον δρόμο Πάτρα – Πύργος, την περιμένουμε πολύ σύντομα, αναμένουμε τα μηχανήματα να πάρουν μπροστά πολύ γρήγορα, ώστε να εκλείψει αυτή η μαύρη τρύπα στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου.

»Εξασφαλίσαμε, εξάλλου, πως η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να επεκταθεί και πέραν του 2023. Αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται στην χώρα ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που αγγίζει τα 13 δις ευρώ. Με έργα τελματωμένα, που επιτέλους κινούνται, αλλά και νέα, που δρομολογούνται.

»Θυμίζω τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και την γραμμή 4 του Μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο, που θα γίνει στην χώρα. Στην τελική ευθεία είμαστε και για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς μετά την απόφαση του ΣτΕ ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του έργου.

»Θα σας καλέσουμε κ. συνάδελφοι στα πραγματικά εγκαίνια του έργου και όχι σε μουσαμάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επαναλαμβάνω -υπογράμμισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης- «ότι τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε κυβερνήσεις αλλά στον λαό. Η εκκίνηση και ολοκλήρωση μπορεί να συμπίπτουν με διαφορετικές κυβέρνήσεις. Για τον Ε65 δεν γίνεται να μην μνημονεύσω ότι δημοπρατήθηκε επι Σαμαρά και ένα μέρος του υλοποιήθηκε επι ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό για το οποίο υπερηφανεύεται η δική μας κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει ένα βαλτωμένο έργο και να το κάνει καλύτερο».

«Σήμερα όμως είναι η ώρα για αισιόδοξους προγραμματισμούς Η Βουλή βάζει θεμέλιο λίθο για αναπτυξιακό έργο

Καλώ όλη την εθνική αντιπροσωπεία να ψηφίσουμε γιατί Ε65 είναι νέος δρόμος που ανοίγει νέους δρόμους για την πατρίδα μας και ειδικά για την Θεσσαλία», κατέληξε στην παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...