919
Ο Πρωθυπουργός κατά την απάντησή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα κυβερνητικά έδρανα | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Με την άνω και την κάτω πλατεία ήρθατε στην εξουσία μαζί με τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 15:37
Ο Πρωθυπουργός κατά την απάντησή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα κυβερνητικά έδρανα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Με την άνω και την κάτω πλατεία ήρθατε στην εξουσία μαζί με τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 15:37

Ο παραλληλισμός που επεχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ των γεγονότων στο Καπιτώλιο και των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων, ήταν αρκετός για να ανέβουν και πάλι οι τόνοι της αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στο Ιόνιο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητο τον εν λόγω παραλληλισμό στον οποίο προέβη στην πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «στην ελληνική κοινωνία, όταν είδαμε τις σκηνές του Καπιτωλίου, δεν θυμηθήκαμε τις σκηνές του 2018, αλλά του 2011, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν, σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής Δημοκρατίας και διχασμού, με βιτριόλι, με κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή, ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος».

«Εσείς και το κόμμα σας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, «ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας. Εσείς καβαλήσατε αυτό ακριβώς το κύμα, όχι μόνο του λαϊκισμού, του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης, της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων».

«Η επάνω και κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία. Και για αυτό και κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο, χωρίς καμία απολύτως δυσκολία», παρατήρησε χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός.

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο θέμα, λέγοντας:

«Κύριε Μητσοτάκη, είπατε ότι κακώς συνέκρινα τα επεισόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Καπιτώλιο, με όσα συνέβησαν, με το οργανωμένο σχέδιο εισόδου μέσα στην Ολομέλεια για να κρεμάσουν τους προδότες σε κρεμάλες. Το κοινό σημείο του Καπιτώλιου με αυτό της εισόδου στην Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι ακροδεξιοί ήταν και εκεί, ακροδεξιοί ήταν και εδώ».

«Το 2011 και 2018 το κόμμα σας ήταν στα συλλαλητήρια, μη μας κάνετε τον αθώο του αίματος κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος τις δηλώσεις του τότε προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κόντρα και για τα 12 ΝΜ στο Ιόνιο

Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση και για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει σε δηκτικό ύφος όσα είπε στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας,

«Μου δίνετε την εντύπωση ότι είστε κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας. Αναφερθήκατε στο τι έγινε το 2018 και θα ήθελα να υπενθυμίσω τα πραγματικά γεγονότα. Ο κ. Κοτζιάς ήταν αυτός που λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών εισηγήθηκε την επέκταση των χωρικών υδάτων, ισχυριζόμενος, μάλιστα, ότι είχε κάνει και μία σημαντική προετοιμασία, προκειμένου αυτή η πολιτική απόφαση να υλοποιηθεί.

»Όντως, το 2018 υπήρχαν και στη Νέα Δημοκρατία σκέψεις, απόψεις κατά το ποσό αυτή η επέκταση σε εκείνη τη χρονική συγκυρία θα ήταν ωφέλιμη. Προσωπικά, δεν είδα να αναφέρετε κάποια δική μου δήλωση για το θέμα. Προσωπικά, για το θέμα αυτό δεν είχα τοποθετηθεί, γιατί αντιλαμβανόμουν την πολυπλοκότητα του»,  σημείωσε ο Πρωθυπουργός πριν επικαλεστεί όσα αναφέρει για το θέμα στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών γράφει ότι ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω στην επέκταση της αιγιαλίτιδας προς δυσμάς, γιατί… πιθανόν τον φόβισαν οι συνεργάτες του, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους.

«Τα γεγονότα, μάλλον, επιβεβαιώνουν αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς. Είχατε στη διάθεσή σας αρκετό χρονικό διάστημα, εάν η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς ήταν δική σας απόφαση να την υλοποιήσετε. Κατά την άποψή μας η απόφαση αυτή έπρεπε να υλοποιηθεί μέσα από τη διαδικασία την οποία σήμερα ακολουθούμε… Γιατί δεν το κάνατε; Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ότι φοβηθήκατε πιθανές αντιδράσεις ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μία κυβέρνηση που προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία. Όταν εσείς είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε και επιλέξατε τελικά να ακολουθήσετε την πολιτική της δημιουργικής αδράνειας…», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.

«Ισχύει και πάλι για εσάς, κύριε Τσίπρα, το “Θέλαμε, αλλά τι να κάνουμε; Και εδώ δεν προφτάσαμε”», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως όταν ανέλαβε καθήκοντα (και) υπουργού Εξωτερικών (εδώ) μετά την απομάκρυνση Κοτζιά από το ΥΠΕΞ ελέω Καμμένου, ενημερώθηκε από τον τότε απερχόμενο υπουργό για την προετοιμασία στην οποία στηρίχθηκε και η σημερινή κυβέρνηση αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων.

«Οταν ενημερώθηκα ότι είχε έτοιμο προεδρικό διάταγμα, επιφυλάχθηκα να το δω. Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ ότι το άρθρο 27 προβλέπει ότι η διεύρυνση επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο μέσω νόμου και ότι κανένα προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο. Βγήκα με ευθύνη και ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο.

»Έδωσα εντολή στον κ. Κατρούγκαλο να ετοιμάσει τον νόμο. Ξέρετε ποια απάντηση πήρε από τον κ. Κουμουτσάκο; Μην τολμήσετε και το φέρετε και δεσμεύσετε τη χώρα προεκλογικά», τόνισε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στον Πρωθυπουργό.

«Το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο», ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στείλατε ποτέ Προεδρικό Διάταγμα στο ΣτΕ για το θέμα αυτό; Εσείς είπατε κάτι άλλο, είπε ότι δεν είχαμε χρόνο, ήταν προεκλογική περίοδος, διαφωνούσε η αντιπολίτευση. Για μια τέτοια σημαντική εθνική πρωτοβουλία έπρεπε να υπάρχει συναίνεση της αντιπολίτευσης, αυτό δεν είπατε; Εχω δύο ερωτήματα, το πρώτο είναι αφού θεωρούσατε ότι είναι τόσο σημαντικό, γιατί δεν επικοινωνούσατε απευθείας μαζί μου για να ζητήσετε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν τον κάνατε ποτέ. Το πιο ενδιαφέρον είναι γιατί αυτή τη συναίνεση δεν την επιδιώξατε ούτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...