729
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί | Nick Paleologos / SOOC

Μητσοτάκης σε Παρλί: Ιστορική η συμφωνία για τα Rafale, νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 18:48
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί
|Nick Paleologos / SOOC

Μητσοτάκης σε Παρλί: Ιστορική η συμφωνία για τα Rafale, νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 18:48

Στη σχέση εμπιστοσύνης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τη γαλλική βιομηχανία, η οποία συνεχίζεται με την αγορά 18 μαχητικών Rafale, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τη γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί.

Η υπουργός, που λίγο νωρίτερα είχε υπογράψει τη συμφωνία για την αγορά μαζί με τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, τόνισε από την πλευρά της ότι η Γαλλία και η Ελλάδα εργάζονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και για τη διμερή τους σχέση, αλλά και για την Ευρώπη.

Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε καταρχάς ότι είναι «μια πραγματικά ιστορική στιγμή η υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale που θα αποτελέσουν τη νέα Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων».

Οπως επισήμανε, «είναι η τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία, καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια».

Οι προκάτοχοι των Rafale, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών.

Επομένως, σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας. Αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Τόνισε ότι «η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής.

Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη “mare nostrum” , όπως την αποκαλεί εύστοχα ο πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της ΕΕ.

Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στους στενούς ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες: «Φέτος, η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της. Η στήριξη της Γαλλίας ήταν μεγάλη και τότε, όπως και σήμερα. Όχι μόνο μέσω των μηνυμάτων της δικής της Επανάστασης, που αποτέλεσε έμπνευση για τη δική μας επανάσταση. Αλλά και εμπράκτως.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Το διδάσκει η Ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου.

Με σταθερό στόχο την περιφρούρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και τώρα».

Η Φλοράνς Παρλί, στην απάντησή της, τόνισε και αυτή ότι «περάσαμε, ο ομόλογός μου, ο Νίκος, και εγώ κάποιες ιστορικές ώρες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η διμερής σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο. Όπως, όμως, και η ίδια η Ευρώπη.

Γιατί αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση για την οποία είχατε μιλήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο –στις 29 Ιανουαρίου 2020– με τον πρόεδρο Μακρόν, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας».

Η γαλλίδα υπουργός ευχαρίστησε θερμότατα, όπως είπε, «τις ελληνικές ομάδες εργασίας που κατέστησαν δυνατή πρώτα τη διαπραγμάτευση και έπειτα την υπογραφή, σε χρόνο-ρεκόρ, μιας σημαντικής σύμβασης.

Μια σύμβαση που θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας.

Το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά. Και έχουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο πυκνό για τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο αεροπορίες μας θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες. Υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. Αλλά και στη συνέχεια, καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News