528
Ο κ. Μητσοτάκης στις εργασίες του ΕΛΚ στο Μόναχο | INTIMEnews

Mητσοτάκης σε Μέρκελ: Ρύθμιση χρέους για την Ελλάδα, όχι για τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2018, 16:36
Ο κ. Μητσοτάκης στις εργασίες του ΕΛΚ στο Μόναχο
|INTIMEnews

Mητσοτάκης σε Μέρκελ: Ρύθμιση χρέους για την Ελλάδα, όχι για τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2018, 16:36

Οι λεγόμενες Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πραγματοποιούνται μία φορά τον χρόνο και φέτος -σε μία δύσκολη συγκυρία με την άνοδο των λαϊκιστών στην εξουσία στην Ιταλία από τη μία, και το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα και ο Ραχόι στην Ισπανία από την άλλη- ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την τιμή να είναι ο μόνος πρόεδρος κόμμματος αντιπολίτευσης που προσκλήθηκε στο Μόναχο, δίνοντας το παρών δίπλα σε εν ενεργεία αρχηγούς κυβερνήσεων όπως η Ανγκελα Μέρκελ και ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στα μάτια του οικοδεσπότη της τριμήμερης σύναξης, Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ που προσκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στις Study Days, o Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν απλώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, αλλά ένας «δικός του άνθρωπος» που αντιστάθηκε στο κύμα του λαϊκισμού και βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της εξουσίας.

Ο κ. Βέμπερ προδίκασε ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι αυτή της ΝΔ: έντονα μεταρρυθμιστική, φιλική προς τις επενδύσεις και παράλληλα έτοιμη να αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη με τους ευρωπαίους συνομιλητές της.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η «Καθημερινή της Κυριακής», ο τόνος του βαυαρού πολιτικού προς τον αρχηγό της ΝΔ δεν ήταν διόλου τυχαίος, καθώς εκτός του προφανούς (της στήριξης δηλ. σε έναν εν δυνάμει νικητή) έχει αναπτύξει προσωπική σχέση μαζί του.

Και μπορεί μία ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές να θεωρείται ιδιαίτερης συμβολικής αξίας και μεγάλης βαρύτητας στις τάξεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, η σύμπλευση όμως αυτή συνδέεται και με ένα «γενεακό άλμα» στο εσωτερικό του ΕΛΚ, με την ανάδειξη μίας νέας γενιάς πολιτικών με έντονα ανανεωτικό αποτύπωμα.

Με τη γενιά αυτή άλλωστε επιδιώκει να χτίσει συμμαχίες και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξ ου και η παρουσία του στο Μόναχο.

Η ομιλία του διήρκεσε 14 λεπτά, με τον αρχηγό της ΝΔ να αναφέρεται στην πρόκληση που αποτελεί ο λαϊκισμός για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Όπως είπε, αν η ελληνική εμπειρία μπορεί να προσφέρει ορισμένα μαθήματα, αυτά είναι ότι ο λαϊκισμός επιφέρει σημαντική οικονομική ζημία και υπονόμευση των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να αμφισβητηθούν οι κατεστημένες αντιλήψεις στο εσωτερικό των κεντροδεξιών κομμάτων, να μην παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι του κατεστημένου και αυτό όπως σημείωσε, σημαίνει «νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές, νέες μέθοδοι».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του χρέους, απευθύνοντας έκκληση να αντιμετωπιστεί από τους ευρωπαίους εταίρους με θαρραλέο τρόπο προκειμένου να σταλεί σήμα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ότι η Ελλάδα μπορεί  πραγματικά να δανείζεται με ασφάλεια και λογικά επιτόκια.

«Να κάνετε τη ρύθμιση του χρέους για την Ελλάδα, όχι για τον κ. Τσίπρα», φέρεται να είπε σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας ότι η συμφωνία για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι ασφυκτική για την ελληνική οικονομία. Αυτό, υπογράμμισε, είναι και το τίμημα της αναξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα που καλείται να πληρώσει και πληρώνει η χώρα.

«Προχωρήστε τη ρύθμιση του χρέους, για τη χώρα», επαναλάμβανε στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του (σε μία στάση όπου επισημαίνεται από την Πειραιώς, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Μαξίμου περί υπονόμευσης της θέσης της Ελλάδας στο εξωτερικό ).

Σε κλειστή, τέλος, συζήτηση με ευρωβουλευτές, επιτρόπους και άλλους παράγοντες του ΕΛΚ (δείτε φωτογραφίες πάνω), ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας στην Ελλάδα κάτι που αντιμετωπίστηκε με κατανοηση από τους συνομιλητές του, δεδομένου μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά είναι παραδοσιακά υπέρ της χαμηλότερης φορολόγησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...