593
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσει χειραψία με την Ανγκελα Μέρκελ | Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Κακή συμφωνία οι Πρέσπες, αντί να λύνει προβλήματα, ανοίγει νέα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 18:37
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσει χειραψία με την Ανγκελα Μέρκελ
|Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Κακή συμφωνία οι Πρέσπες, αντί να λύνει προβλήματα, ανοίγει νέα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 18:37

Τους λόγους για τους οποίους  η Νέα Δημοκρατία επιμένει να απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τη θέση του κόμματος -μέλους του ΕΛΚ- έναντι του μεταναστευτικού ζητήματος και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία μετά τη μνημονιακή έξοδο, ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με την Ανγκελα Μέρκελ

Ο αρχηγός της ΝΔ χαρακτήρισε ειλικρινή τη συνομιλία που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο και τόνισε ότι ποσβλέπει σε μία  ουσιαστική συνεργασία μαζί της.

Για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το κόμμα του  δεν πρόκειται να την κυρώσει, όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, αλλά γιατί -όπως υπογράμμισε- πρόκειται για μια κακή συμφωνία, που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια.

«Και η θέση μας αυτή», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι αδιαπραγμάτευτη».

Οσο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος της ΝΔ αφού παρατήρησε σε αιχμηρό τόνο ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες, για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων, επιμένουν να εξωραΐζουν τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει, αναφέρθηκε στο σχέδιό του για τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.

Για το Μεταναστευτικό επανέλαβε τη θέση του υπέρ της αυστηρής προστασίας των ελληνικών συνόρων, που -όπως σημείωσε-είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου.

Ιδιαίτερη αναφορά τέλος, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάγκη θωράκισης του Κράτους Δικαίου, σε μία επισήμανση υπό τη σκιά των τελευταίων επιθέσεων κατά των λειτουργών της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Aναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την καγκελάριο Μέρκελ έχει ως εξής :

«Με την Καγκελάριο Μέρκελ μιλήσαμε και σήμερα ειλικρινά. Όπως ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας.

Συζητήσαμε για τη συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα δώσουμε θετική προοπτική, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους. Ώστε να απαντήσουμε έτσι έμπρακτα σε κάθε είδους λαϊκισμό που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή από όπου και αν προέρχεται.

Μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Καθώς και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.

Συζητήσαμε επίσης για το Μεταναστευτικό όπου τόνισα ξανά τη θέση μου υπέρ της αυστηρής προστασίας των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και επεσήμανα την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.

Τόνισα επίσης, την υποχρέωση όλων μας για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου έναντι οποιουδήποτε τις επιβουλεύεται.

Εξήγησα στην κ. Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει. Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πως να προχωρούν μπροστά.   Μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ την Καγκελάριο για την επίσκεψή της και προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της».