439
O Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη | SOOC

Μητσοτάκης προς εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: «Ρίξτε τις τιμές των data»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 11:07
O Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη
|SOOC

Μητσοτάκης προς εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: «Ρίξτε τις τιμές των data»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 11:07

Παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Μιχάλη Τσαμάζ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote, Χάρη Μπρουμίδη πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδος, και Νάσο Ζαρκαλή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Hellas.

Αντικείμενο της συνάντησης, που σύμφωνα με ενημέρωση του Μαξίμου έγινε σε παραγωγικό κλίμα, ήταν μεταξύ άλλων, η ανάγκη μείωσης των χρεώσεων – ειδικά για τη χρήση δεδομένων (data)-  από την πλευρά των εταιρειών, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας.

Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι πως η αύξηση της χρήσης των data κατά τουλάχιστον 50%, είναι εφικτή, χωρίς να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση ούτε για τις εταιρείες κινητής ούτε για τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της βρετανικής Cable (η έρευνα αφορά το 2018 και βασίζεται σε ονομαστικές τιμές πάνω από 6.300 πακέτων κινητής τηλεφωνίας από 230 χώρες), η Ελλάδα έχει την υψηλότερη χρέωση στην Ευρώπη για mobile data, με ονομαστική τιμή 28,88 ευρώ ανά GB, όταν η αντίστοιχη χρέωση στην Ουκρανία βρίσκεται στα 0,45 ευρώ ανά GB.

Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 7,5 ευρώ.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Cable ένα πακέτο με 300 λεπτά ομιλίας και 1 GB data στην Ελλάδα κοστίζει 56 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στα 22 ευρώ.

Aντίστοιχα ένα πακέτο 5 GB data κοστίζει στην Ελλάδα 26 ευρώ, όταν κατά μέσο όρο στην ΕΕ κοστίζει 17 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προτάσσουν το θέμα της υπερφορολόγησης. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται ως η 10η πιο φθηνή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στις προ φόρων χρεώσεις, αλλά μετά τον συνυπολογισμό των φόρων είναι η έκτη πιο ακριβή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνέχεια της παρέμβασης του Πρωθυπουργού, αναμένεται να ανακοινωθεί ο άμεσος διπλασιασμός των δεδομένων σε όλα τα πακέτα με συνδέσεις στο Διαδίκτυο, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές .

Οπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, στο τραπέζι της συνάντησης του κ. Μητσοτάκης με τους CEO των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν: ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις, η ειδική φορολογία  και τέλος, το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας.

Εκτός από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, το παρών από πλευράς της κυβέρνησης έδωσαν στη συνάντηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...