814
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών | ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Προκλητική η Τουρκία – Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 21:04
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών
|ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Προκλητική η Τουρκία – Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 21:04

«Εξαιρετικά προκλητική» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στάση της Τουρκίας, με φόντο και το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Σε συζήτηση με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εάν δει κάποιος το χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα» για να προσθέσει ότι η Ελλάδα υπέγραψε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με την Ιταλία.

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρα μας, αλλά από ολόκληρη την ΕΕ.

Σημείωσε ακόμα πως «η ηγεσία της ΕΕ έστειλε τον Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. Δεν μιλάμε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ του συνολικού πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας».

Ο Πρωθυπουργός έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή στο διάλογο με τη Τουρκία.

«Έχουμε καταλήξει ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε. Αλλά πάντα υπάρχει το περιθώριο πρόσβασης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς δικαστηρίου. Η λογική των κανονιοφόρων ανήκει σε άλλη εποχή και δεν μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο για σχέσεις καλής γειτονίας».

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, σχολίασε πως το να λαμβάνει ίσες αποστάσεις από το πρόβλημα δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, όταν υπάρχει μία χώρα που ξεκάθαρα συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό και παράνομο τρόπο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον ιστορικό Nάιαλ Φεργκιουσον (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες κρίσεις που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σε μικρό χρονικό διάστημα: την κρίση στον Έβρο και την πανδημία.

Είπε πως είναι υπερήφανος για τον ψύχραιμο τρόπο που αντέδρασαν οι πολίτες και επισήμανε πως κυκλοφόρησαν και πολύ λίγες θεωρίες συνωμοσίας.

Εξήγησε πως αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα σε lockdown γιατί είδε τι συνέβαινε στην Ιταλία και βρέθηκε μπροστά στην επιλογή ή να περιμένει να δει περισσότερα ή να δράσει γρήγορα.

«Τελικά δικαιωθήκαμε και οι πολίτες κατάλαβαν πως σωστά πράξαμε». Είπε επίσης, ότι οι άνθρωποι που επέμεναν για το καλό της οικονομίας να μην γίνει lockdown, παραδέχτηκαν τελικά πως αν καθυστερούσαμε οι επιπτώσεις θα ήταν μεγαλύτερες.

«Είχα μία επιλογή ανάμεσα στις οικονομικές συνέπειες, τις οικονομικές επιπτώσεις των ενεργειών που θα λαμβάναμε, και την προστασία των ανθρώπινων ζωών, όσων κατοικούν στην Ελλάδα, τους Έλληνες αλλά και τους πρόσφυγες, που εξ ορισμού ήταν πιο ευάλωτοι. Επιπλέον, γνώριζα ότι έχουμε ένα τραυματισμένο σύστημα υγείας κι έναν σχετικά ηλικιωμένο πληθυσμό, επομένως δεν είχαμε σπουδαία “χαρτιά” στην αρχή της πανδημίας. Και αυτό με έπεισε ότι έπρεπε να αντιδράσω νωρίτερα παρά αργότερα».

«Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, νομίζω ότι όσοι επιχειρηματολογούσαν κατά των lockdowns, επειδή ήθελαν να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα, έκαναν λάθος. Νομίζω ότι οι χώρες που είχαν καλές επιδόσεις στον περιορισμό της επιδημίας, στην πρώτη φάση τουλάχιστον, είναι αυτές που θα αναδυθούν ισχυρότερες καθώς εισερχόμαστε στο στάδιο της ανάκαμψης».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η οικονομία μας ανοίγει σιγά-σιγά και γενικά ήταν επιτυχημένη η επιστροφή μας στην κανονικότητα και επισήμανε πως ακόμα και τις πιο δύσκολες εβδομάδες της πανδημίας, δεν καλύφθηκε όλη η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Οι κανόνες πρέπει να παραμείνουν, δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας», είπε και εξήγησε πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι ο τουρισμός και το πώς θα ανοίξει η χώρα στους τουρίστες διαφυλάσσοντας και τους ίδιους και τους Έλληνες.

«Θα είναι μια διαφορετική τουριστική χρονιά», τόνισε, εξηγώντας πως όλα γίνονται με προσοχή και σε φάσεις και αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε θα αλλάξουν και οι κανόνες.

«Η πανδημία δεν έχει νικηθεί και δεν θα κουραστώ να λέω στους Έλληνες ότι δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες όπου οι ειδικοί μας λένε ότι χρειάζεται -στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή μέρη όπου πρέπει να έχουμε στενές επαφές- να προσέχουμε τα ευάλωτα πρόσωπα και να έχουμε καλές επιδόσεις στην ιχνηλάτηση επαφών. Κάναμε εξαιρετική δουλειά στην ιχνηλάτηση στην Ελλάδα και καταφέραμε να κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα», επεσήμανε.

Για την οικονομία, ο Πρωθυπουργός είπε πως ήταν επιτυχία το γεγονός πως τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και τώρα οι Ελλάδα εξαιρείται από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, όπως ήταν τα μεγάλα πλεονάσματα.

Τόνισε επίσης πως η χώρα μπορεί και βγαίνει με επιτυχία στις αγορές και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και η εργασία, με το πρόγραμμα γέφυρα να συνεχίζεται έως τον Οκτώβριο.

«Η Ελλάδα βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την κρίση. Ήταν μια αναπάντεχη -για κάποιους- ιστορία επιτυχίας (σ.σ: χρησιμοποίησε την έκφραση «surprise story»). Ουδείς περίμενε ότι η Ελλάδα θα τα πήγαινε τόσο καλά. Νομίζω ότι το brand της χώρας ενισχύθηκε. Πολλές μεταρρυθμίσεις προχώρησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα έγινε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους», κατέληξε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...