939
Ο Πρωθυπουργός κατά την άφιξή του για τη Σύνοδο Κορυφής | INTIMEnews

Mητσοτάκης πριν τη Σύνοδο: Συνεπής μόνο στις προκλήσεις η Τουρκία – η ΕΕ να εφαρμόσει τις αποφάσεις της

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 16:19
Ο Πρωθυπουργός κατά την άφιξή του για τη Σύνοδο Κορυφής
|INTIMEnews

Mητσοτάκης πριν τη Σύνοδο: Συνεπής μόνο στις προκλήσεις η Τουρκία – η ΕΕ να εφαρμόσει τις αποφάσεις της

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 16:19

Συνέπεια ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωσης ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται ότι παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια όμως, επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει προκειμένου η συμπεριφορά αυτή να έχει τις ανάλογες συνέπειες, παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής 

Η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την Κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς όμως, η επικαιρότητα μας υποχρεωνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, συνολικά, στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του CΟVID. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, ακόμα, αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί, όμως, απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού -το ξανατονίζω- τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας.

Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Πρόεδρο [του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ] Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτοι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο Πρόεδρος Μισέλ και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο.

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.

Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες.

Nωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τις νέες τουρκικές προκλήσεις που όπως υπογράμμισε, τορπιλίζουν τον διάλογο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετέχουν στο ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξη τους στην Ελλάδα, με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ να επισημαίνει πως πρέπει να μπουν επιτέλους όρια στην τουρκική συμπεριφορά.

Στην Αθήνα εν τω μεταξύ και σε ερώτηση για την παρενόχληση (εδώ) του αεροσκάφους του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αλλά και τη γεμάτη ειρωνεία ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ για το περιστατικό (δείτε τη κάτω), ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλης Κοΐνης, απάντησε ως εξής:

«Παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή. Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία.

Η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν».

Τουρκικές ειρωνείες: Το κάναμε για την ασφάλειά του!

Προηγούμενως ο εκπροσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ βγήκε να πει ότι  «οι πληροφορίες ​​σύμφωνα με τις οποίες το αεροπλάνο του υπουργού Δένδια περίμενε [επί 20 λεπτά] πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας, έχουν σκοπιμότητα και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια».

«Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Επιβεβαιώθηκε και από το σύστημα αυτό ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε», ανέφερε ο Χακίμ Ακσόι για να συμπληρώσει:

«Οταν τα προαναφερθέντα αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν τα αεροσκάφη να πετάνε χωρίς σχέδιο πτήσης. Και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα για την ασφάλεια (!) του έλληνα υπουργού Εξωτερικών πρώτα από όλα. Και οι έλληνες συνομιλητές μας ενημερώθηκαν για το θέμα».

Και η απάντηση της Αθήνας

Απαντώντας στους γελοίους ισχυρισμούς των Τούρκων ότι δεν είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι όχι μόνο υπήρχε σχέδιο πτήσης, αλλά η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.

Καλά πληροφορημένη πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήριζε μάλιστα ως ανοησία τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης. Για την ακρίβεια όταν αποφασίστηκε ότι ο κ. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.

Οσον αφορά το γιατί δεν επέλεξε άλλη διαδρομή για την επιστροφή του το αεροσκάφος, η ίδια πηγή εξήγησε ότι πρώτον δεν ενδείκνυται διέλευση πάνω από τη Συρία, αλλά κυρίως δεν ήθελε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αλλάξει σχέδιο μετά από την πίεση των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε σχεδιασμός να προσγειωθεί το αεροσκάφος του κ. Δένδια ξανά στο Ιράκ, αν τελικά έβλεπε ότι δεν επαρκούσαν τα καύσιμα μέχρι να προχωρήσει η έγκριση της υπερπτήσης.

Η Τουρκία μάλιστα αρχικά έδωσε άδεια στο ελληνικό αεροσκάφος να πάει σε επόμενο σημείο κοντά στην Άγκυρα και από εκεί χρειάστηκε να δοθεί νέα έγκριση. Αν και εκεί καθυστερούσε, υπήρχε ο σχεδιασμός να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λήμνο για ανεφοδιασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...