1000
O Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής | INTIMEnews

Mητσοτάκης: Ομόφωνη η καταδίκη της Τουρκίας – πώς σχολίασε το «όχι» στη Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 17:10
O Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής
|INTIMEnews

Mητσοτάκης: Ομόφωνη η καταδίκη της Τουρκίας – πώς σχολίασε το «όχι» στη Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 17:10

Στην ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας από τους ηγέτες της ΕΕ, τόσο για την εισβολή στη Συρία, όσο και για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στάθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Πετύχαμε απόλυτα να ενσωματώσουμε τις ελληνικές θέσεις στα κείμενα των συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπήρξε ομόφωνη καταδίκη για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθετήθηκαν (από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) οι αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις. Με αυστηρότητα η ΕΕ τοποθετείται και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρόκειται για προβληματική επέμβαση στη Συρία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στη σχετική αναφορά του.

Η Σύνοδος, επανέλαβε, «καταδίκασε ομόφωνα τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εξειδικεύσαμε το πλαίσιο των κυρώσεων».

Live | Συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Vrijdag 18 oktober 2019

«Λάθος η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία»

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στη Σύρια και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν εκείνες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ως εξής:

«Θεωρώ ότι ο τρόπος που ελήφθη η απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν λανθασμένος. (…) Αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι προβληματική. Το αντίθετο, αν δείτε αυτά που είπε ο κ. Πομπέο στην πρόσφατη επίσκεψή του, θα δείτε ότι μας στηρίζουν. Υπογράψαμε την αμυντική συμφωνία, έχουμε έναν χρόνο ακόμα για να δούμε πως θα ανανεώσουμε μακροχρόνια αυτή τη συμφωνία στην κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεων με την Ελλάδα. Δεν τίθενται εν αμφιβόλω οι σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι κατόπιν επιμονής της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Το σημείο 8 τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το προσφυγικό. Πιέσαμε για να ενσωματωθεί αυτό στα συμπεράσματα. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος δεν μπορεί να επαφίεται στην Ελλάδα. Ζητήσαμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ζητήσαμε τη δημιουργία ενός σχεδίου Β  στην περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με νέο προσφυγικό κύμα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε».

Οπως είπε, το σχέδιο Β δεν είναι άλλο, από το να γίνει μια πιο τολμηρή μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να ξαναπιαστεί απροετοίμαστη σε αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή την αύξηση των ροών. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει αυτό», διευκρίνισε, αλλά, όπως είπε, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».

 Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία

Το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό θα λυθεί μόνο εάν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα μας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού», σημείωσε, «δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και θεσμικό»,επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου.

«Από κει και πέρα», τόνισε, «υπάρχει ζήτημα με ορισμένες χώρες που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επιμερισμό του προβλήματος. Αυτή είναι μια απαράδεκτη πολιτική. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά να μην δεχόμαστε κανέναν επιμερισμό του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση – όχι τόσο μεγάλη όσο θα περίμενα», ανέφερε για τη στάση ορισμένων χωρών της ΕΕ, όπως πχ της Ουγγαρίας.

«Αλλά αν δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα στον πυρήνα του, δηλαδή να μην ξεκινούν οι πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια, ή να διαλύουμε τα κυκλώματα των διακινητών, πάντα θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα», παρατήρησε. «Πρέπει να καταλάβει ένας οικονομικός μετανάστης ότι εάν πάει και να δώσει στο διακινητή τα λεφτά του, θα τα χάσει γιατί δεν θα λάβει άσυλο και θα επιστρέψει στην Τουρκία».

Οσον αφορά την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ροών από την κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Είμαι ανοιχτός σε κριτική ως προς το θέμα αυτό. (…) Γνωρίζετε όλοι τους αριθμούς, κινηθήκαμε γρήγορα και με συγκεκριμένο σχέδιο που λαμβάνει νομοθετική υπόσταση – το νομοσχέδιο για το άσυλο δηλαδή. (…) Πήραμε και άλλες αποφάσεις, όπως τον τρόπο αποσυμφόρησης των νησιών και τον δίκαιο επιμερισμό των ανθρώπων από τα νησιά –που δικαιούνται άσυλο- στην ενδοχώρα. Σε όλο  αυτό το θέμα δεν βρήκαμε κανένα στρωμένο χαλί. Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία βλέπει ότι είναι ένα θέμα που είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα αλλά και ότι η κυβέρνηση αυτή έχει άλλο σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά και δείχνουμε μεγαλύτερο ζήλο στην προστασία των συνόρων. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθεί ένα τόσο δύσκολο θέμα σε τρεις μήνες».

Για το «όχι» στη Βόρεια Μακεδονία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει και το «βέτο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είπα στη Σύνοδο ότι αν προβληματική η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα θέσω εμπόδια για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εάν πειστώ ότι εφαρμόζεται η Συμφωνία. Δεν θέλω να κάνω άλλη εκτίμηση, είναι εσωτερικό ζήτημα που αφορά τη γειτονική χώρα», αρκέστηκε να συμπληρώσει για το «όχι» των Βρυξελλών στα Σκόπια και τις αναταράξεις που προκάλεσε στη γείτονα με τον πρωθυπουργό Ζάεφ να απειλεί με παραίτηση.

«Εκεί που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε, δυστυχώς, ήταν στη διεύρυνση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Το ζήτημα παραπέμπεται για το 2020. Δεν κατέστη εφικτό να δώσουμε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων», ανέφερε στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έχουμε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τη Βόρεια Μακεδονία αφορά στην απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μεταφέρω τους προβληματισμούς για τις πτυχές αυτής της συμφωνίας και γιατί τη θεωρούμε προβληματική. Από τη στιγμή όμως που έχει κυρωθεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε».

Για την Αλβανία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτές οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου γενικά, και εξειδικευμένα με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, όπως αυτό του αυτοπροσδιορισμού ενόψει της κρίσιμης απογραφής το 2020 αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα.

Επ’ αυτού συμπλήρωσε ότι δεν κατέστη εφικτή η ομοφωνία καθώς τρεις χώρες διαφώνησαν. «Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι καλό και για τη γενικότερη σταθερότητα των Βαλκανίων αλλά δεν είναι καλό και για την Ελλάδα. Το κυριότερο όπλο στα χέρια της Ελλάδας αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών. Όσο πιο κοντά είναι στην ευρωπαϊκή πορεία αυτές οι χώρες, τόσο θα δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο των αλλαγών που θα πρέπει να κάνουν, να αντιμετωπίζουμε και ζητήματα σε διμερές επίπεδο», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...