266
Ο Πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | INTIMEnews

Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τις προσπάθειες της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 14:12
Ο Πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τις προσπάθειες της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 14:12

Τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ζητώντας εκ νέου τη στήριξη της ΕΕ.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως», σημείωσε, «αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου», και «οι κινήσεις της Τουρκίας», υπογράμμισε, «υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια».

Στη συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση τη δίκαιη μετάβαση. Απαιτούνται κονδύλια  για την χρηματοδότηση της μετάβασης που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξους στόχους, όπως η Ελλάδα, που έχει δεσμευθεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028.

«Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική και να χρηματοδοτήσουμε, ταυτόχρονα με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς πόρους, μια αποτελεσματική πολιτική για το Κλίμα, την πολιτική συνοχής και την αγροτική πολιτική. Μια βιώσιμη κοινοτική πολιτική μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα», παρατήρησε.