886
Ο Φίλιπ Ροθ στο εξώφυλλο του 100ου τεύχους του περιοδικού | ARB

Μητσοτάκης: «Ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία η καταδίωξη της “Athens Review of Books”»

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 12:45
Ο Φίλιπ Ροθ στο εξώφυλλο του 100ου τεύχους του περιοδικού
|ARB

Μητσοτάκης: «Ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία η καταδίωξη της “Athens Review of Books”»

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 12:45

Για μια υπόθεση που είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία κάνει λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του σχετικά με την αγωγή που είχε καταθέση ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά της «Athens Review of Books».

Ο κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του για τα 100 τεύχη του περιοδικού, τα οποία συμπληρώνει με το τεύχος Νοεμβρίου, τονίζει ότι η πολιτεία θα έπρεπε να το στηρίζει ένα περιοδικό σαν την «Athens Review of Books» και «όχι να το τρομοκρατεί και να το καταδιώκει με αναίσχυντη χρήση των μηχανισμών τού κράτους».

Υπενθυμίζει ότι ευρωβουλευτές της ΝΔ έφεραν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μιλά για ντροπιαστική καταδίωξη του εντύπου η οποία «πρέπει να τελειώσει».

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ έχει ως εξής:

«Παρακολουθώ το περιοδικό The Athens Review of Books από τα πρώτα τεύχη του. Κάθε φορά που το διαβάζω δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κυκλοφορεί κάθε μήνα, στη μικρή ελληνική αγορά, ένα τέτοιας ποιότητας έντυπο. Το ελληνικό αντίστοιχο του The New York Review of Books ‒με το οποίο άλλωστε συνεργάζεται‒ κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στα ελληνικά γράμματα και έντονη παρουσία στον χώρο της διακίνησης των ιδεών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Τώρα, στο κατώφλι 10 χρόνων κυκλοφορίας του, με υπό έκδοση το 100ό τεύχος του, έχει πλέον κατακτήσει όχι μόνο διεθνές κύρος, αλλά και μια πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτοτυπία: κινδυνεύει να κλείσει διότι ο πρόσφατα αποπεμφθείς Υπουργός Εξωτερικών έβαλε σκοπό του να το εξοντώσει.

» Με πρόσχημα μια επιστολή αναγνώστη που τον χαρακτήριζε φανατικό σταλινικό, ο κ. Ν. Κοτζιάς έσυρε το περιοδικό στα δικαστήρια ζητώντας «αποζημίωση» 250.000 ευρώ. Ως Υπουργός Εξωτερικών, επί 3,5 χρόνια χρησιμοποίησε με αθέμιτο τρόπο την κρατική εξουσία για την ιδιωτική του αντιδικία προκειμένου να συντρίψει το περιοδικό, με δικηγόρους τους Ι.Κ. Μαντζουράνη και Φ. Κρανιδιώτη. Μόλις πρόσφατα ωστόσο, ο διώκτης του περιοδικού ομολόγησε δημοσίως ότι «εθήτευσε στον σταλινισμό», ενώ στην αγωγή του αυτό το θεωρούσε… συκοφαντία.

» Ένα περιοδικό όπως το Athens Review of Books, επίλεκτο μέλος της Δημοκρατίας των Γραμμάτων, η πολιτεία θα έπρεπε να το στηρίζει, όχι να το τρομοκρατεί και να το καταδιώκει με αναίσχυντη χρήση των μηχανισμών τού κράτους. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά πιστεύουμε πως χωρίς ελευθερία του λόγου και του τύπου δεν υπάρχει δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του τύπου και ειδικότερα ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα. Ήδη φέραμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αν χρειαστεί θα το ξαναφέρουμε στην Oλομέλεια. Η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία. Πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει. Αν συνεχιστεί, υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση.

» Εύχομαι στην Athens Review of Books να συνεχίσει τις επιτυχίες, να θέτει πάντα ψηλότερα τον πήχη της ποιότητας και να χιλιάσει τα τεύχη της!»

Ερωτήσεις ευρωβουλευτών

Υπενθυμίζεται ότι έχουν κατατεθεί τρεις διαφορετικές ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Κομισιόν, από τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο, μια κοινή ερώτηση από τον Μιλτιάδη Κύρκο και τη Μαρία Σπυράκη και, τέλος, από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, αφού εκθέσει τα περιστατικά, ρωτά:

«Θεωρεί η Επιτροπή ότι προκύπτει ζήτημα ελλιπούς προστασίας της ελευθερίας του τύπου, σε σχέση με την ανωτέρω υπόθεση;»

Στην κοινή ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές Μιλτιάδης Κύρκος και Μαρία Σπυράκη ερωτούν:

«1. Θεωρεί η Επιτροπή ότι η ποινικοποίηση από την πολιτική ηγεσία της έκφρασης πολιτικής κριτικής συνάδει με την ελευθερία του Τύπου;

» 2. Ποια η θέση της Επιτροπής στη δυνατότητα που δίνει η ελληνική νομοθεσία σε πολιτικούς να ασκούν συστηματικά αγωγές αποζημίωσης κατά εντύπων, ζητώντας αναντίστοιχα υψηλά ποσά ως αποζημίωση;

» 3. Αντιμετωπίζει η Επιτροπή το ενδεχόμενο η εν λόγω, αλλά και παρόμοιες υποθέσεις, να εκφοβίζουν τον Τύπο, όταν μάλιστα συνεπικουρούνται από δικαστικές αποφάσεις, που στη συνέχεια καταπίπτουν στο ΕΔΔΑ;»

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ερωτά αν «θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης που ουσιαστικά ποινικοποιεί την έκφραση γνώμης και την πολιτική κριτική είναι συμβατό με το δικαίωμα στην ελευθερία του τύπου, ιδιαίτερα όταν πολλές από τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις καταπίπτουν στο ΕΔΔΑ».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Να σταματήσουμε τη συμπεριφορά που έχει στόχο να φιμωθεί μια “ενοχλητική” φωνή»

Δήλωση για τα 100 τεύχη του περιοδικού έκανε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης:

«Μετά από 100 τεύχη Athens Review of Books μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα πια για ένα φιλελεύθερο εκδοτικό φαινόμενο που προσφέρει πολλά στην κριτική σκέψη, τη γνώση και τον διάλογο. Δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα, συγκέντρωσε σημαντικούς Έλληνες και πολλούς διαπρεπείς ξένους διανοούμενους και αυτά είναι μόνο καλά όταν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι ο τόπος μας λυμαίνεται κατά εποχές από δημαγωγούς και συντηρητικές μέχρι και ψεκασμένες θεωρίες.

» Ποιος μπορεί να αγνοήσει τόσα πρωτότυπα και υψηλής ποιότητας αφιερώματα σε έλληνες και ξένους συγγραφείς και στοχαστές; Μια μαχητική φωνή για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, και ανυποχώρητη στις μάχες για την ελευθερία της έκφρασης, για την ελευθεροτυπία, για κράτος δικαίου, τον πυρήνα δηλαδή της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

» Το Ποτάμι από την αρχή, επανειλημμένα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις έχει καταδικάσει την δικαστική καταδίωξη της Athens Review of Books από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

» Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την παράλογη και εκδικητική συμπεριφορά που έχει ως στόχο να φιμωθεί μια ανεξάρτητη «ενοχλητική» φωνή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες που ενθαρρύνει και ενισχύει ποικιλοτρόπως τέτοιου τύπου διώξεις. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος έφερε πρόσφατα το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα επιμείνουμε λοιπόν. Για να υπάρξει γρήγορη απελευθέρωση από την ομηρεία. Για να κρατήσουμε στα χέρια μας εκατοντάδες ακόμη τεύχη της Athens Review of Books.

» Άλλωστε τα πρώτα εκατό ήταν δύσκολα!»