1411
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σταύρο Μπένο κατά την παρουσίαση του πλάνου ανασυγκρότησης | Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Μοντέλο ολιστικής ανάπτυξης η ανασυγκρότηση της Β.Εύβοιας

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 21:56
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σταύρο Μπένο κατά την παρουσίαση του πλάνου ανασυγκρότησης
|Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Μοντέλο ολιστικής ανάπτυξης η ανασυγκρότηση της Β.Εύβοιας

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 21:56

Το σχέδιο για την τρίτη φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής Σταύρο Μπένο το πλάνο για την εκπόνηση 14 μελετών, οι οποίες αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο αλλά χρηματοδοτούνται από χορηγούς και θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Το σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε σήμερα συμπληρώνει όλες τις πρωτοβουλίες ανακούφισης οι οποίες ήδη δρομολογούνται. Και πιστεύω ότι μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για ένα «πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», το οποίο «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στη Βόρεια Εύβοια ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς».

Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο των χορηγών που χρηματοδοτούν τις μελέτες του σχεδίου και οι οποίοι ήταν παρόντες στην παρουσίαση, εκτιμώντας ότι «έχουμε συγκεντρώσει την “Εθνική Ελλάδος” εδώ. Την Εθνική Ελλάδος σε επίπεδο δωρητών, σε επίπεδο μελετητών. Και αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε στη Βόρεια Εύβοια είναι και φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα και απολύτως εφικτό».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας και των δήμων, η οποία όπως είπε «έχει δρομολογήσει με ταχύτητα πρωτοφανή -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- τα βασικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε όσο το δυνατόν προστατευμένοι από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα».

Τι προβλέπει το πλάνο

Οι δεκατέσσερις μελέτες του πλάνου αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, και δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο αφού χρηματοδοτούνται από χορηγούς. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πρόκειται για τις εξής μελέτες:

1. «Εκπόνηση συνολικού Master Plan για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας».

2. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το “Νέο Δάσος”, με τίτλο “Master Plan για το Νέο Δάσος”».

3. «Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

4. «Εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

5. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό».

6. «Στρατηγική μελέτη υποδομών της Ευβοίας».

7. «Μελέτη υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας».

8. «Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Ευβοίας».

9. «Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Ευβοίας».

10. «Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας».

11. «Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report)».

12. «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού».

13. «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας ‘Αννας».

14. «Συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού Master Plan», ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Τα έργα που θα προβλέπονται στις μελέτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Στ. Μπένος: Οραματικό σχέδιο για την πατρίδα

«Ποτέ δεν ήμουν αντιμέτωπος με ένα τόσο οραματικό σχέδιο για την πατρίδα μας, το οποίο εκπηγάζει -και αυτή είναι η αξία του- μέσα από μία φυσική καταστροφή», τόνισε ο Σταύρος Μπένος, αναφερόμενος στα έργα «Φωτοδότες» που περιλαμβάνει η 3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης των πυρόπληκτων περιοχών.

«Ό,τι έχουμε ονειρευτεί ως παρέμβαση, ως δράση και κυρίως ως μεταρρύθμιση εγώ αυτό που θα σας δείξω μετά, μέσα από τους περίφημους “Φωτοδότες”, που θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε από την άνοιξη και μετά -“Φωτοδότες” τους λέω γιατί θα φωτίσουν επιχειρησιακά, κυρίως, πνευματικά την περιοχή, τους ανθρώπους, θα τους δώσουν εικόνες του μέλλοντος τους. Αυτοί, λοιπόν, οι “Φωτοδότες” θέλω να είναι το μεταρρυθμιστικό πεδίο της αναγέννησης, όχι μόνο της Βόρειας Εύβοιας αλλά και της πατρίδας».

Ο Πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας τόνισε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαστήρι νέων δημόσιων πολιτικών που αφορούν την Περιφερειακή πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- να κάνουμε πράξη αυτό το σχέδιο καταλαβαίνετε ότι ανοίγονται τελείως καινούργιοι ορίζοντες για την μεταλαμπάδευση του θεωρητικά σε ολόκληρη τη χώρα».

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την πρόταση του κ. Μπένου για ένα νέο ΚΕΠ: «Αν κάτι έμαθα, Σταύρο, από αυτήν την εμπειρία μου, και νομίζω ότι έχουμε δώσει πολύ πετυχημένα δείγματα γραφής στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, είναι ότι ο σωστός σχεδιασμός, η σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων, η συγκέντρωση στο ίδιο υπουργείο αρμοδιοτήτων που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση τις βάσεις δεδομένων και τις διαδικασίες αποτέλεσε, τελικά, το κλειδί για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξεδιπλώσουμε ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού το οποίο ωφελεί όλους τους πολίτες, τουλάχιστον εκείνες τις υπηρεσίες που μπορούν να ρυθμίζονται μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή».

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «υπάρχει και άλλη άποψη εκεί που απαιτείται φυσική επαφή πράγμα πολύ πιο σημαντικό ακόμα στην περιφέρεια, γι’ αυτό θα παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το project των νέων ΚΕΠ. Εξάλλου η ομάδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι όλοι παλιοί μου γνωστοί και έχω προσωπική άποψη για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτό το θεσμό».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πρώτη διαβούλευση θα γίνει στην Ιστιαία 10 με 12 Δεκεμβρίου, και τόνισε ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος. «Θα φροντίσω και εγώ να είμαι εκεί. Διότι νομίζω ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά ότι το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Και οι ώρες, οι μέρες δουλειάς που έχουν μπει για να μπορέσουμε να είμαστε στο σημείο αυτό από μέρους μου, νομίζω αποτυπώνονται στα τελικά αποτελέσματα. Και επειδή όλοι από αυτό κρινόμαστε, πιστεύω, ότι και εδώ αυτό το μεγάλο στοίχημα θα το κερδίσουμε» είπε.

Ποιοι μετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Αιδηψού- Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου- Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού καθηγητής Γρηγόρης Βάρρας, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ευβοίας Γιάννης Γεροντίτης, ο αναπληρωτής του προέδρου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας Γιάννης Ζηρίνης, ο συντονιστής της Ωρίμανσης των Έργων και Δράσεων του Προγράμματος Ευδόκιμος Φρέγκογλου, ο νομικός σύμβουλος Προγράμματος Σωτήρης Φωτέας και η συντονίστρια των Μελετητικών Ομάδων του Προγράμματος Βερενίκη Βασιλειάδη.

Από τις εταιρίες και τα ιδρύματα-χορηγούς συμμετείχαν, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ύλη» – Master Plan για το Νέο Δάσος Ηλίας Αποστολίδης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, η γενική διευθύντρια- Marketing Greece Μαρία Γάτσου, από την Toposophy- Μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας για την Β. Εύβοια Δημήτρης Γεωργίου, ο μελετητής για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Βασίλης Γκοιμίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνά Δεσύπρη, για την εταιρεία ΕΤΑΜ Α.Ε. ο Νίκος Δρακωνάκης, για την εταιρεία Dromos Consulting ο Κώστας Ζέκκος, ο υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN Α.Ε. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος – Όμιλος Interamerican Γιάννης Καντώρος, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου” Ξενοφώντας Κάππας, η εκπρόσωπος του ομίλου ΟΤΕ Μαρίνα Καταροπούλου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος “Αικατερίνης Λασκαρίδη” Πάνος Λασκαρίδης, η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Λάτση Εύα Λιανού, ο γενικός διευθυντής ElvaHalcor Παναγιώτης Λώλος, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Zara Hellas Ηλίας Μάλαμας, ο πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Επίσης, συμμετείχαν ο υπεύθυνος για την Επιστημονική Επίβλεψη της Μελέτης για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Δημήτρης Οικονόμου, η συντονίστρια όλων των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Ελισάβετ Πρέζα, ο υπεύθυνος του Ε.Μ.Π. για τη Μελέτη για Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακό Κύμα, Χώρο Καινοτομίας Άγγελος Τσακανίκας, ο συντονιστής της Μελετητικής Ομάδας του Ε.Μ.Π. Μελέτη για Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακό Κύμα, Χώρο Καινοτομίας Πρόδρομος Τσιαβός, ο μελετητής για Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Στέλιος Τσακίρης και από τη ΔιαΝΕΟσις ο γενικός διευθυντής Διονύσης Νικολάου, ο διευθυντής Περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος, η συντονίστρια της Μελετητικής Ομάδας Φαίη Μακαντάση, ο υπεύθυνος για τη Μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό της “Β. Εύβοιας: Μένουμε στον τόπο μας” ο Γιώργος Πετράκος και η Μαίρη Μπελογιάννη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...