1802
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021 | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου 80% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 19:11
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου 80% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 19:11

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την πανδημία έγιναν χωρίς την επιβολή νέων φόρων – ενώ μάλιστα είναι σε ισχύ μέτρα μείωσης άλλων επιβαρύνσεων – τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή κατά το κλείσιμο της πενθήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν ενω εξήγγειλε και μεγάλη έκπτωση στο ενοίκιο για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και μένουν αναγκαστικά κλειστές. Αναφέρθηκε ακόμη στις επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα, στην επιστροφή των επιστημόνων που είχαν φύγει κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Επικριτικός ήταν για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ -και ειδικότερα του προεδρου του Αλέξη Τσίπρα- σε επιμέρους ζητημάτων, από την εξωτερική πολιτική, στα εξοπλιστικά και την ενίσχυση της άμυνας, μέχρι την έκθεση Πισσαρίδη.

Τέλος, ανήγγειλε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 θα αρχίσει το ταχύτερο μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τις ευρωπαϊκές Αρχές και ότι η επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού θα έχει το συμβολικό όνομα «Ελευθερία».

Μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις

Στην ομιλία του κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κυβερνητική απόφαση στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία.

Για αυτές τις επιχειρήσεις μειώνεται το ενοίκιό τους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. Το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες, όπως είπε, και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόλις το 20%.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.

Σε ό,τι αφορά το click away, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, από την εικόνα που έχει, δουλεύει καλά στην αγορά και αντιμετωπίζει το πρόβλημα κατάρρευσης των εταιρειών διανομής. «Είναι μία ανάσα για το λιανεμπόριο που δοκιμάζεται», σημείωσε.

Η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια να στηρίξει το μέτρο, ρωτώντας μάλιστα ποια εναλλακτική έχει η αντιπολίτευση ή όποιος άλλος λοιδορεί το συγκεκριμένο μέτρο. Αρνήθηκε, παράλληλα, ότι ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι όμιλοι που δεν θέλησαν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνισε πως «το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και είναι μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Υπάρχουν κεφάλαια για να το κάνουν. Όσες επιχειρήσεις δεν το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση».

Ο προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνοντας ακόμη ότι θα επεκταθεί η στήριξη για όσο είναι αναγκαίο, με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν το 2020.

«Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής και σ’ αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός. Ο οποίος συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με αβέβαια στοιχεία και το τέλος της κρίσης άγνωστο, αλλά είναι σαφής και ειλικρινής».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων».

Ανέφερε δε ότι αποτελεί ο προϋπολογισμός μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας. Και συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο – ύψους 23,2 δισ. ευρώ -, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε, μεταξύ άλλων, σειρά δράσεων της κυβέρνησης που αφορούν την πανδημία, λέγοντας ότι, χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν μέσα στο έτος, το 2021 θα ξεκινούσε από χειρότερη βάση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ικανοποιημένες από την επιστρεπτέα προκαταβολή, είπε μεταξύ άλλων. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχουν γίνει πάνω από 7.000 προσλήψεις ενώ έχουν διπλασιαστεί οι κλίνες σε ΜΕΘ που ανέρχονται σε 1.322.

Ολα αυτά έγιναν χωρίς κανένα νέο φόρο, ενώ παράλληλα παραμένουν σε ισχύ μειώσεις φόρων όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ή η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ, Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα: «Το περίφημο “μαξιλάρι” του ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδική του χρησιμότητα ν’ αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Πρόσφατα, τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2018 αναθεωρήθηκαν και αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το δημόσιο πλούτο με 5 δισ. ευρώ λιγότερα.

» Η απάντησή μας είναι η νέα αξιοπιστία της οικονομίας. Από τότε άνοιξε ο δρόμος του ευνοϊκού δανεισμού. Σας ακούγαμε να μιλάτε για “ύφεση Μητσοτάκη” και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ’ τριμήνου του ’19 και α’ του ’20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α’ εξάμηνο του ’15».

Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν λέει την αλήθεια για τις χαμένες θέσεις εργασίας: «Η Eurostat στο β’ τρίμηνο του έτους κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης ήταν αποτελεσματική.

» Καταθέτω, μάλιστα, στα πρακτικά μια έκθεση από δύο σημαντικούς επιστήμονες σχετικά με το πώς μπορεί να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας με βάση το ελληνικό παράδειγμα στην εποχή του covid. Δεν τα λένε τα “μπουκωμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ”, αλλά επιστήμονες», κατέληξε και τόνισε: «Η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα».

Ο Πρωθυπουργός με υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ μετά την ομιλία του | Intime
«Με την Τουρκία, αν σταματήσουν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»

Συνεχίζοντας στα εθνικά θέματα, αλλά και την επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Τσίπρας «έριξε τα εθνικά θέματα στην κομματική αρένα τη λάθος στιγμή και με το λάθος τρόπο».

Για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν είναι ακριβές ότι δεν υπήρξαν κυρώσεις. Αυτό που έχουμε πετύχει είναι ότι η πίεση προς την Τουρκία αυξάνει», υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Έχω πει ίσαμε δέκα φορές ότι “οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός”. Η θέση μας είναι ν’ αποκαταστήσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία και να πέσουν οι τόνοι. Η απειλή των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε αλλαγή συμπεριφοράς. Είναι η μόνη πολιτική που μπορεί ν’ αποδώσει ουσιαστικούς καρπούς για την πατρίδα μας», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιμένει στην άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και πάντοτε από το σημείο που σταμάτησαν οι επαφές αυτές το 2016. Παρέχεται η ευκαιρία, λοιπόν, στην Τουρκία ν’ αποδείξει ότι εννοεί την αποκλιμάκωση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν!

» Διότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την απειλή κυρώσεων σε βάρος προσώπων και οντοτήτων για παράνομες δραστηριότητες. Δεν το είχαμε τον Οκτώβριο, τώρα το εξασφαλίσαμε αυτό. Εμείς δεν αλλάξαμε θέση. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η πίεση αυξάνεται κι εύχομαι ν’ αλλάξει συμπεριφορά. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μόνο για το ένα θέμα που μας απασχολεί κι αν δεν συμφωνήσουμε, τότε να δούμε πώς θα πάμε στο δικαιοδοτικό όργανο της Χάγης και να λύσουμε την εκκρεμότητα που μας ταλαιπωρεί».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συμφωνίες για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού. Εντός των ημερών, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπογραφεί η σύμβαση με τη Γαλλία για τα 18 αεροσκάφη Rafale, που θα παραδοθούν μέσα στο 2021, ενώ προχωρά το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16, της αγοράς φρεγατών και εξοπλισμών και για τα τρία όπλα.

Τόνισε δε ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αμυντικές δαπάνες που παραδοσιακά ψηφίζουν κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν έχει θάρρος να ψηφίσει αυτά τα κονδύλια, δεν τα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ποια εξήγηση δίνετε γι’ αυτό; Επικράτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι αριστερές φωνές; Από τη μία πατριωτικός τσαμπουκάς κι από την άλλη αδράνεια ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Υποκριτικά δηλώνετε παρών και όμως είστε απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα λέγεται αυτό.»

«Σημάδια αναστροφής του brain drain»

Για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια βλέπουμε ενδείξεις αναστροφής του κύματος φυγής επιστημόνων που είχαμε τα τελευταία χρόνια, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός, που έφερε σαν παράδειγμα το μεγάλο ενδιαφέρον από έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού για την επέκταση της επένδυσης της Pfizer στην Ελλάδα. «Όλοι αυτοί έρχονται σε μια αποτυχημένη χώρα;» ερώτησε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Προανήγγειλε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ότι αύριο Τετάρτη θα ανακοινώσει ο ίδιος και οι αρμόδιοι υπουργοί την επένδυση στη χώρα  μιας εταιρείας ηλεκτροκίνησης.

Απευθυνόμενος και πάλι προς τον κ. Τσίπρα, με αφορμή την κριτική που ασκεί, τον ρώτησε εάν έχει πράγματι διαβάσει την έκθεση Πισσαρίδη: «Να τη δούμε στη Βουλή κεφάλαιο-κεφάλαιο, πρόταση-πρόταση τι λέει και να δούμε πού διαφωνούμε», συμπλήρωσε, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόθεσή του να συντάξει μια «αντι-έκθεση». «Δεν μπορεί να λένε συνέχεια άσπρο εμείς, μαύρο εσείς», εόπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν διαφωνεί με τον προϋπολογισμό, να καταψηφίσει όλες τις κοινωνικές δαπάνες, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταψήφισε τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τον «Ιανό» στη Θεσσαλία.

«Η εκστρατεία εμβολιασμού θα ονομάζεται ”Ελευθερία”»

Κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, για το οποίο στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει δωρεάν και με ασφάλεια σε κάθε γωνιά του τόπου, σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα.

Μίλησε για μια «σύνθετη άσκηση» και έκανε αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες, ενώ τόνισε ότι «ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την άσκηση». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία όπου θ’ αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς που θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι’ αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους: «Την ελευθερία μας και γι’ αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση. Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια την ελευθερία μας ως έθνος. Είναι στο χέρι σας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας και σας καλώ να τη χτίσουμε με ενότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...