1416
Ιδού το νέο τεχνολογικό θαύμα, φαίνεται να λέει ο ο Μιχάλης Τσαμάζ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρακολουθούν ο Κυριάκος Πιερρακάκης και (πλάτη) ο Τιμ Χότζες της Deutsche Telekom | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης με Τσαμάζ (Cosmote): Πράξη το 5G σε μόλις έναν χρόνο

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 17:50
Ιδού το νέο τεχνολογικό θαύμα, φαίνεται να λέει ο ο Μιχάλης Τσαμάζ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρακολουθούν ο Κυριάκος Πιερρακάκης και (πλάτη) ο Τιμ Χότζες της Deutsche Telekom
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης με Τσαμάζ (Cosmote): Πράξη το 5G σε μόλις έναν χρόνο

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 17:50

Την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (εδώ) χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητστοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών της Deutsche Telekom και του Ομίλου ΟΤΕ, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα στο ψηφιακό αύριο της χώρας. Η COSMOTE, σημειωτέον, φέρνει πρώτη το 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, με τις μέγιστες ταχύτητες σε συγκεκριμένες περιοχές να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν το 1Gbps.

Πρόκειται είπε ο Πρωθυπουργός, για μία διαδικασία «που έφερε 372 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Εγινε πράξη μέσα σε 12 μήνες. Απαιτούσε πάρα πολλές προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες έγιναν εν μέσω πανδημίας και με αυτό τον τρόπο κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες που μόνο η υψηλή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει.

»Ο διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια, έγινε με διορατικότητα. Δημοπρατήθηκε σχεδόν όλο το φάσμα των διαθέσιμων συχνοτήτων, αλλά ένα μέρος τους διακρατήθηκε, για να παραχωρηθεί χωρίς κόστος σε πανεπιστήμια, σε start ups, σε δημιουργικά κέντρα.

»Με άλλα λόγια η διευκόλυνση της καθημερινής ζωής και της οικονομικής δράσης συνδυάζεται με την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».

Πρώτη η Cosmote φέρνει το 5G στην Ελλάδα

Στη συνάντηση εργασίας στο Μαξίμου με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του CEO της Deutsche Telekom, Τιμ Χότζες, της επικεφαλής του γερμανικού Ομίλου για την Ευρώπη, Dominique Leroy, και του προέδρου και CEO του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, πραγματοποιήθηκε η  πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα μας, καθώς η COSMOTE ανακοίνωσε την Πέμπτη την εμπορική διάθεση δικτύου 5G.

 

 

Πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, η COSMOTE εξελίσσει το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα για να προσφέρει πρώτη στους συνδρομητές της υπηρεσίες 5ης γενιάς, δημιουργώντας παράλληλα νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Στη συνάντηση εργασίας έλαβαν επίσης μέρος, από κυβερνητικής πλευράς,  ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων,  Αθανάσιος Στάβερης – Πολυκαλάς και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Από πλευράς Deutsche Telekom και Ομίλου ΟΤΕ  συμμετείχαν επίσης  ο επικεφαλής Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου DT, Wolfgang Kopf και η νομική σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το 25% των τελών που θα καταβάλουν οι πάροχοι για το 5G, θα κατευθυνθεί στο ταμείο «Φαιστός», το νέο ταμεία για την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων με αντικείμενο εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στα νέα δίκτυα.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε και στη χώρα μας ένα οικοσύστημα γύρω από το 5G. Έχουμε πιστεύω τα μυαλά, τα ταλέντα που αυτό μπορούν να το κάνουν και να το υπηρετήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογραμμίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί  μία από τις δύο βασικές προτεραιότητές του, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη λεγόμενη Ψηφιακή Βίβλο, η οποία στην ουσία είναι όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και οι προτάσεις προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, συγχαίροντας τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη συμβολή του προς τον σκοπό αυτό.

«Η πανδημία μάς απέδειξε πως μπορεί κανείς να εργαστεί από οπουδήποτε. Αυτή είναι μια σημαντική πρόταση για την χώρα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους να έρθουν στην Ελλάδα, όχι μόνο για να την επισκεφτούν, αλλά για να εργαστούν από την Ελλάδα. Αλλά για να είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε ισχυρά δίκτυα τα οποία θα διασφαλίσουν την συνδεσιμότητα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και αυτό, τόνισε, «είναι διττής σημασίας, όχι μόνο για τον πληθυσμό της Ελλάδας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν προορισμό από όπου ο κόσμος θα εργάζεται, θα συνταξιοδοτείται. Και η συνδεσιμότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό αυτό σχέδιο. Έχουμε αποδείξει πως παρά τους περιορισμούς του υφιστάμενου δικτύου, ήμασταν σε θέση να παράσχουμε ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες που τις χρειάστηκαν».

Χότζες (Deutsche Telekom): Μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε καλύψει το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Τιμ Χότζες, υπογράμμισε ότι το 5G μας δίνει πρόσβαση σε ένα νέο τρόπο σύνδεσης και διασύνδεσης.

Μητσοτάκης-Χότζες. «Θα δώσουμε μια υπόσχεση ως γερμανοί μηχανικοί: Θα καλύψουμε το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το 100% όλων των (οδικών) δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», είπε ο επικεφαλής της Deutsche Telekom.

Το πρώτο δίκτυο της Ευρώπης λειτούργησε στη Γερμανία, το δεύτερο στην Αυστρία και τώρα το τρίτο στην Ελλάδα, σημείωσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την εξαιρετική ταχύτητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία της δημοπρασίας του φάσματος.

«Για εμάς το φάσμα είναι η ακίνητη περιουσία μας πάνω στην οποία οικοδομούνται τα σπίτια μας. Και χωρίς αυτά τα ακίνητα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε 5G. Επομένως, το φάσμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Η Deutsche Telekom επενδύει 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και επενδύουμε 500 εκατομμύρια μόνο στην Ελλάδα για υποδομές. Αυτά είναι τα νούμερα που συνοψίζουν την κατάσταση», τόνισε για να συμπληρώσει με μία δέσμευση:

«Θα δώσουμε, λοιπόν, μια υπόσχεση ως γερμανοί μηχανικοί: Θα καλύψουμε το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το 100% όλων των (οδικών) δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για να πετύχουμε την ουσιαστική διασύνδεση της χώρας, ώστε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης».

Με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε πως η δημοπρασία για τις συχνότητες του 5G στη χώρα μας ολοκληρώθηκε πριν από το τέλος του 2020, «όπως είχαμε πει από τις πρώτες μέρες του βίου αυτής της κυβέρνησης».

Ο Πρωθυπουργός ψηλαφεί τη νέα τεχνολογία και το διασκεδάζει

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, θέλησε να υπογραμμίσει ότι το 5G είναι μία τεχνολογία η οποία πραγματικά θα αλλάξει τη ζωή μας, θα τη διευκολύνει, θα αλλάξει τον τρόπο που συνεργαζόμαστε, τον τρόπο που διασκεδάζουμε, τον τρόπο που περνάμε τον χρόνο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύθηκε ότι η Cosmote και ο ΟΤΕ θα προχωρήσουν με το επενδυτικό τους πλάνο όσο πιο γρήγορα γίνεται, «έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε καλύψει τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού της χώρας. Και βέβαια και από κει και μετά θα συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε πλέον στο 95% με 99% τα επόμενα χρόνια».

Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μεγάλο ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το μεσημέρι της Τετάρτης, αποτελεί ταυτόχρονα ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας.

Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων.

Η στρατηγική εξαρχής αποσκοπούσε τόσο στη μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων, όσο και στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε δώδεκα και πλέον μήνες πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας και περιλάμβανε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες.

Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού.

Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

 «Φαιστός» Fund

Σημειώνεται επίσης ότι η δημοπρασία περιλάμβανε παγκόσμιες καινοτομίες καθώς δεν δημοπρατήθηκε όλο το φάσμα, αλλά έχουν κρατηθεί εκτός συχνότητες προκειμένου να παραχωρούνται δωρεάν σε startups που καινοτομούν με όχημα το 5G, σε ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Παράλληλα δημιουργείται το επενδυτικό Fund «Φαιστός» (στο οποίο έκανε ειδική αναφορά και ο Πρωθυπουργός), το οποίο θα συγκροτηθεί με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας.

Τα έσοδα από τις συχνότητες επιστρέφονται στην ανάπτυξη της αγοράς, κάτι που όπως επισημαίνεται, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα και δίνεται η δυνατότητα ακόμα και σε startups να παρουσιάσουν υπηρεσίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα το ελληνικό κοινό, ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...