738
Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έχει καταλήξει σε μεγάλο ποσοστό στη σύνθεση της κυβέρνησής του | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Με αυτούς θα κυβερνήσω – τα πρώτα ονόματα ανά χαρτοφυλάκιο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2019, 20:34
Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έχει καταλήξει σε μεγάλο ποσοστό στη σύνθεση της κυβέρνησής του
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Με αυτούς θα κυβερνήσω – τα πρώτα ονόματα ανά χαρτοφυλάκιο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2019, 20:34

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έστειλε έγκαιρα σαφή προειδοποίηση ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεως όσοι βιάστηκαν να ράψουν υπουργικά κουστούμια, όλα όμως κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι εν πολλοίς έχει ήδη καταλήξει στο σχήμα και τα πρόσωπα που θα εμπιστευθεί στην κυβέρνησή του, εφόσον πάρει την εντολή από τους πολίτες.

Οπως έχει πει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συγκροτήσει, θα συμπεριληφθούν πολλά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αγωνίζονται σήμερα να εκλεγούν βουλευτές.

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και η συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε ανοικτά την ενόχλησή του για τις πληροφορίες που έφθασαν στα αυτιά του, σχετικά με στελέχη που διαδίδουν το γνωστό «ψήφισέ με γιατί είμαι σίγουρος υπουργός».

«Αυτοί που τα λένε αυτά -και μπορεί κάποιοι να τα λένε- ας προσέχουν διότι τίποτα δεν μένει μυστικό στην Ελλάδα. Και ευτυχώς ή δυστυχώς το προνόμιο συγκρότησης του υπουργικού συμβουλίου είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Είναι μια πάρα πολύ μοναχική απόφαση. Ακούς και τελικά την παίρνεις μόνος σου. Και ο σκοπός μου, εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Να μην λογαριάσω τόσο ισορροπίες», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις πρώτες -αν όχι η πρώτη- προτεραιότητές του, θα είναι η συγκρότηση νέου οργανογράμματος το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή.

Το σχήμα δεν θα είναι αποτέλεσμα ισορροπιών (εσωκομματικών και όχι μόνο) αλλά στη λογική μίας σφιχτής ομάδας εργασίας που θα υπηρετεί μία ενιαία μεταρρυθμιστική στρατηγική, αναφέρουν πηγές του επιτελείου του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Στον σχεδιασμό του προέδρου της ΝΔ, γράφει η εφημερίδα, θεωρείται βέβαιη η κατάργηση όλων των θέσεων αναπληρωτών υπουργών με εξαίρεση ίσως μία. Αντίστοιχα οι υφυπουργοί θα αναφέρονται στον υπουργό και κάθε ένας θα έχει απολύτως διακριτό χαρτοφυλάκιο και ρόλο.

Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (όλες θα γίνονται εφεξής στο Μαξίμου και όχι στη Βουλή στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών) οι υπουργοί θα λάβουν φάκελο με όλα νομοθετήματα από τους τομείς αρμοδιότητάς τους τα οποία βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους, ώστε όπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ στο «Πρώτο Θέμα», «να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εξαμήνου».

Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προκειμένου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, πιθανότατα στις 22 Ιουλίου. Από την επόμενη κιόλας ημέρα, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές της Πειραιώς, θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Τα πρώτα ονόματα για τα υπουργεία- οι επικρατέστεροι

Αν και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ξορκίζει την ονοματολογία, εκ των φαβορί για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών είναι ο νυν αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος και θα πλαισιώνεται από τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Στέλιο Πέτσα.

Παρά ταύτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το σενάριο του αιφνιδιασμού από τον κ. Μητσοτάκη με τον ορισμό προσώπου – έκπληξη το οποίο  λέγεται ότι βολιδοσκοπεί εδώ και καιρό .

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Παιδείας ή το Εξωτερικών, ενώ στον έτερο αντιπρόεδρο, Αδωνι Γεωργιάδη, φέρεται να ανατίθεται το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής δύο από τα ονόματα που παίζουν δυνατά είναι αυτά του Κώστα Τασούλα και του Κώστα Τσιάρα.

Οσο για τον μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, πληροφορίες τον φέρουν μεταξύ των επικρατέστερων για να αναλάβει τα ηνία της ελληνικής διπλωματίας (βλ. υπουργείο Εξωτερικών).

Θέσεις στο υπουργικό σχήμα εκτιμάται ότι θα αναλάβουν επίσης οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Μάκης Βορίδης (Εσωτερικών), Γιάννης Βρούτσης, Ολγα Κεφαλογιάννη (η οποία φέρεται να επιστρέφει στο υπουργείο Τουρισμού), Νίκη Κεραμέως, Κώστας Αχ. Καραμανλής (Υποδομών), Βασίλης Κικίλιας (στο Δημόσιας Τάξης ή Αμυνας) και Φωτεινή Αραμπατζή.

Από τις εκπλήξεις Μητσοτάκη για το επόμενο  κυβερνητικό σχήμα, φέρεται να είναι η πρόσκληση – άνοιγμα που προτίθεται να απευθύνει στους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά τέλος το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο αναβαθμίζεται σε υπουργείο Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ, αυτό αναμένεται να ανατεθεί στον προερχόμενο από την Κεντροαριστερά, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Συντονιστικό ρόλο τέλος, εμφανίζονται να αναλαμβάνουν ο εξ απορρήτων συνεργάτης και ανιψιός του προέδρου της ΝΔ, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο προερχόμενος από τον ΣΕΒ, Ακης Σκέρτσος, ο οποίος σημειωτέον υπήρξε διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, καθώς και του Γιάννη Στουρνάρα στο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, στην Πειραιώς διαβεβαιώνουν ότι ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας είναι έτοιμος έτσι ώστε, όπως φιλοδοξούν, χωρίς καμία χρονοτριβή το νέο κυβερνητικό σχήμα να δώσει άμεσα τα πρώτα ισχυρά δείγματα γραφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...