418
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις πριν από την έκτακτη σύνοδο | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Μητσοτάκης: Κρατική αεροπειρατεία η εκτροπή του αεροσκάφους από τη Λευκορωσία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 20:19
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις πριν από την έκτακτη σύνοδο
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Μητσοτάκης: Κρατική αεροπειρατεία η εκτροπή του αεροσκάφους από τη Λευκορωσία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 20:19

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να υιοθετήσει άμεσα κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με αφορμή το περιστατικό του αεροσκάφους από την Αθήνα, στο οποίο επέβαινε λευκορώσος αντιφρονών, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος για την έναρξη των εργασιών της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης ότι θα συζητηθούν κατά τη σύνοδο ζητήματα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την Covid-19 και γενικότερα οι εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος για την έναρξη των εργασιών της Συνόδου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, του Μαΐου, έχει μία πλούσια ημερήσια διάταξη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού που θα διέπει τη λειτουργία του Πιστοποιητικού COVID-19. Αποτέλεσε, εξάλλου, μία ελληνική πρωτοβουλία και χαίρομαι ιδιαίτερα που το Πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση ευρωπαίων πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα, η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των 5.000.000 εμβολιασμών. Επιταχύνοντας σημαντικά την Επιχείρηση «Ελευθερία» χτίζουμε το τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και, βέβαια, η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μία σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. Είναι μία πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία. Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Συνάντηση με τον λιθουανό πρόεδρο

Τετ α τετ με τον λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα είχε λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο λιθουανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ συμφώνησαν ότι για την πρωτοφανή και καταδικαστέα αυτή ενέργεια πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...