543
O Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Ραχοκοκκαλιά της ενεργειακής μετάβασης οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 13:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2023, 22:00
O Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Ραχοκοκκαλιά της ενεργειακής μετάβασης οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 13:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2023, 22:00

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του για το ενεργειακό, ένα από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στη Σύνοδο Κορυφής που το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος προσέθσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα –«η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», όπως τα χαρακτήρισε– και η επένδυση σε αυτά.

Συνάντηση με Μελόνι και Κόστα

Οι ίδιες πηγές έκαναν γνωστό ότι το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της συνόδου του Eurosummit», σημείωσαν.

Επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να εξελιχθεί και στο επίπεδο των ηγετών (και όχι μόνο Eurogroup), να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος και να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, προστατευμένες οι καταθέσεις

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», με την Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτήν τη συζήτηση «από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

«Αυτό επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας», πρόσθεσε, ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Βεβαίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρομαι και στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, μία αύξηση των επιτοκίων την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει απαραίτητη προκειμένου να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις».

«Ομως, θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα, η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες. Και, βέβαια, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά -επιτέλους- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News