645
Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση του Πρωθυπουργού για τη «μαύρη» επέτειο του «Αττίλα» | Twitter/primeminister

Μητσοτάκης: Η πληγή της Κύπρου θα κλείσει μόνο με την εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ και ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 13:24
Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση του Πρωθυπουργού για τη «μαύρη» επέτειο του «Αττίλα»
|Twitter/primeminister

Μητσοτάκης: Η πληγή της Κύπρου θα κλείσει μόνο με την εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ και ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 13:24

Μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΕΕ μπορούν να κλείσουν την  πληγή της Κύπρου, με τις συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική, υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Είναι καιρός, προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης,  η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα και γι’ αυτό -όπως ξεκαθαρίζει- και δεν θα γίνουν ανεκτές.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού (δείτε το πλήρες κείμενο επάνω) ήρθε λίγο μετά τις προκλητικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο και τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε  στην ΕΕ.

«Η ΕΕ λέει ψέματα. Ολο ψέματα! Δεν έχουν δημοκρατικό αίσθημα αυτοί. Η ΕΕ θα έδινε υλική και διοικητική υποστήριξη στη βόρεια Κύπρο. Έδωσε; Όχι, δεν έδωσε τίποτα! Γιατί; Αυτοί έχουν στηρίξει όλη τους τη ζωή πάνω σε ψέματα. Δεν είναι ειλικρινείς», είπε μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος  που αναφέρθηκε και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τώρα σήμερα, όσοι εχθροί της Τουρκίας υπάρχουν… Μαζί με τον Μητσοτάκη. Στην Αμερική ίσως σε μια τηλεδιάσκεψη… Δεν ξέρω όσοι εχθροί της Τουρκίας υπάρχουν, θα συγκεντρωθούν και θα βγάλουν ένα λόγο που θα αποτελέσει μια απάντηση σε μας. Ας το κάνουν, εμείς δίνουμε τα δικά μας μηνύματα», ανέφερε εννοώντας την εκδήλωση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και τη συζήτηση υπό τον τίτλο «Η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου στην σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας», με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ , τους προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, Γκρέγκορι Μικς , του διευθύνοντος συμβούλου της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, και άλλων 25 αντιπροσώπων από την αμερικανική Βουλή και τη Γερουσία.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις Ερντογάν για τα Βαρώσια, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης του status quo της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 του ΟΗΕ.

Οσο για την επίμονη επανάληψη περί λύσης δύο κρατών και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό «μόνο από δύο ίσα κυρίαρχα κράτη», ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας ότι «θα ήταν ευκολότερο και σε μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Συνεπώς, είπε, «δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Οπότε ανάλογες, πρόσθεσε, θα είναι και οι αντιδράσεις μας και σε πρώτη φάση έδωσε εντολή για τις ακόλουθες ενέργειες:

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.

2. Ο Υπουργός Εξωτερικών να αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.

3. Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

4. Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών να προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για αύριο στις 11πμ σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα.

«Οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού που είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη Τουρκική εισβολή και κατοχή. Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει», τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...