| ΓτΠ/ Παπαμήτσος Δημήτρης
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Η Ιστορία θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής

«Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του για την εκδημία του τέως βασιλιά
Protagon Team

Με μια δήλωση 117 λέξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης, τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ήταν μια δήλωση ισορροπημένη, στην οποία ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε μεν τη διακριτική στάση του Κωνσταντίνου στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά επεσήμανε ότι τον τέως βασιλιά η Ιστορία θα τον κρίνει δίκαια και αυστηρά, καθώς η διαδρομή του σημάδευσε ταραγμένες στιγμές του τόπου.

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον θάνατο του Κωνσταντίνου ήταν η εξής:

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

» Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.

»Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Αργότερα, από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία.

»Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανότερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία.

»Σε ανθρώπινο επίπεδο ωστόσο εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».