679
«Η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες», οφείλεται στην Τουρκία και μόνο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες | REUTERS/Yves Herman

Μητσοτάκης: Η ΕΕ καταδικάζει τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 18:23
«Η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες», οφείλεται στην Τουρκία και μόνο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Yves Herman

Μητσοτάκης: Η ΕΕ καταδικάζει τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 18:23

«Ξεχωριστή σημασία» απέδωσε στο «σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεδομένου ότι οι «27» θα επιβεβαιώσουν ομόφωνα, όπως είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, «τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία» (περισσότερα εδώ). Στο πλαίσιο της ίδιας Συνόδου, η ελληνική πλευρά θα θέσει εκ νέου στην ΕΕ το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας με τον Πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει πως η «Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων» των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ, οι οποίοι ζητούν με «απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα» κρατών-μελών της Ενωσης.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, ο Κυριάκο Μητσοτάκης μίλησε για «μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση την οποία παίρνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», και τόνισε πως «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη».

Επίσης, θα συζητηθούν «μια σειρά από άλλα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος», συνέχισε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός. Οπως ανέφερε: «Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

«Κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» απέναντι στην ακρίβεια

Αναφερθείς στην ατζέντα της Συνόδου τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της, την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Αύριο θα έχουμε την δυνατότητα αύριο, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ευρώ, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση είναι πεπερασμένες».

Ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει «ήδη δρομολογήσει ένα πολύ σημαντικό Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο εκδηλώνεται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Μόνο αυτή τη στιγμή τρέχουν, από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, τρεις πρωτοβουλίες: το Fuel Pass, το Power Pass, αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών», για να συμπληρώσει: «Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων η οποία έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα». Ωστόσο «το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό», σύμφωνα με τον ίδιο.

Και «επειδή η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω -μαζί με τον ιταλό πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται πως ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο ιταλός ομόλογός του συμφώνησαν την Τετάρτη να θέσουν το θέμα αυτό στη Σύνοδο, κατά τη συζήτηση που είχαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου (περισσότερα εδώ).

«Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Θέλω να ελπίζω ότι πια ολα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (περισσότερα εδώ) καθώς και στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων (περισσότερα εδώ), οι οποίες επίσης έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...