787
Στο εσωτερικό του ακροατήριο, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μεγάλη διπλωματική νίκη της Τουρκίας στη Σύνοδο της Μαδρίτης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

«Μητσοτάκης γιοκ» ξανά από Ερντογάν: «Να συμμαζευτεί πρώτα»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 13:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/07/2022 15.00
Στο εσωτερικό του ακροατήριο, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μεγάλη διπλωματική νίκη της Τουρκίας στη Σύνοδο της Μαδρίτης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

«Μητσοτάκης γιοκ» ξανά από Ερντογάν: «Να συμμαζευτεί πρώτα»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 13:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/07/2022 15.00

O Ερντογάν… εσωτερικού επέστρεψε. Μετά το σχετικά ήρεμο διήμερο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας θυμήθηκε την πιο επιθετική ρητορική του για την Ελλάδα κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε εν πτήσει, θιγμένος από την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας και επαναλαμβάνοντας τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ο τούρκος πρόεδρος  έδειξε να επιμένει στο «Μητσοτάκης γιοκ» και στην άρνησή του να συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, παρά τις παραινέσεις που του έγιναν και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αφήνοντας όμως και ένα «παράθυρο» να καμφθεί η στάση του αυτή στο μέλλον.

«Πολλοί θέλησαν να μας συμφιλιώσουν», αλλά «τώρα δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, στο μέλλον θα δούμε», είπε, ισχυριζόμενος σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ότι δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα.

Aπαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία,  μίλησε για μεγάλη διπλωματική νίκη στη Σύνοδο της Μαδρίτης, την οποία αδυνατούν να αντιληφθούν μόνο όσοι δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις διπλωματίας.

«Βάζουν μεσάζοντες και μας λένε “δεν θα έχετε συνάντηση; Εστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος προφανώς στη μεσολάβηση των Αμερικανών. «Και τους είπαμε: “Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτήν τη συνάντηση”», είπε και σε μια προσπάθεια να κάνει το άσπρο μαύρο, μίλησε για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά.

«Και στα νησιά προσπαθεί να μας δώσει σήμα από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη –χωρίς να τον κατονομάσει– ο Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας με δασκαλίστικο ύφος πως «αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου εν πτήσει από τη Μαδρίτη:

«Η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί… Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί πρόβαλαν μια προσέγγιση του τύπου: «Εμείς θα κάνουμε διαμεσολάβηση, να τους φέρουμε να συναντηθούν, “δεν θα έχετε συνάντηση; Εστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”». Και τους είπαμε: “Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτήν τη συνάντηση, αυτή τη στιγμή”. Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά προσπαθεί να μας δώσει σήμα από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις. Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε, τέλος, νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με το νέο γεωτρύπανο που αγόρασε, μιλώντας μάλιστα και για αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών μέχρι τέλος του έτους, αρχές του επόμενου.

«Κυβερνάμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Τουρκίας. Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων. Πρέπει να μεταφέρουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την ισχυρή Τουρκία στο μέλλον με πολύ πιο ισχυρό τρόπο. Το γεωτρύπανό μας “Αμπντουλχαμίτ Χαν” είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, αυτή η διαδικασία κάνει μερικούς ανθρώπους ανήσυχους. Φανταστείτε, πριν από 20 χρόνια, δεν κάναμε ούτε ερευνητικά πλοία είχαμε ούτε γεωτρύπανα. Τώρα όμως, με δυο  ερευνητικά και τέσσερα γεωτρύπανα, θα ψάχνουμε και θα σαρώνουμε συνεχώς τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και θα προσπαθούμε να βγάλουμε κάποιο αποτέλεσμα.

»Σύμφωνα με τις αναφορές που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, ελπίζω ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται ορατά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αρχές του επόμενου. Διότι υπάρχουν πλέον σήματα στις εκθέσεις που γίνονται. Ελπίζω αυτό το αέριο, από τη στιγμή που θα ανακαλύψουμε το πετρέλαιο, θα ξεκινήσει και η διαδικασία ανακούφισης των πολιτών μας. Τα πλοία αυτά θα επιχειρούν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό».

Οικονόμου: Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας στενοχωρεί τον Ερντογάν

«Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα» ανέφερε σε δήλωση – απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τις νεότερες ρητορικές επιθέσεις του προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους» και κατέληξε:

«Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...