583
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδιανόητο να πιστεύουμε ότι λέγονται διαφορετικά πράγματα στην επιτροπή από αυτά που βγαίνουν προς τα έξω | INTIMEnews

Μητσοτάκης για την ευθύνη της κυβέρνησης: Προφανώς και έχουμε κάνει λάθη – Ενα ήταν ο εφησυχασμός

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 14:10
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδιανόητο να πιστεύουμε ότι λέγονται διαφορετικά πράγματα στην επιτροπή από αυτά που βγαίνουν προς τα έξω
|INTIMEnews

Μητσοτάκης για την ευθύνη της κυβέρνησης: Προφανώς και έχουμε κάνει λάθη – Ενα ήταν ο εφησυχασμός

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 14:10

Στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το lockdown Νo 2, ξεχώρισε μεταξύ άλλων η αναφορά του στην ευθύνη των επιλογών που έχουν γίνει από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα. «Προφανώς», είπε, «οι αποφάσεις που λαμβάνονται, είναι πολιτικές αποφάσεις, δεν αφορούν τους ειδικούς μας, δεν αφορούν τους γιατρούς μας, εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη των αποφάσεών μας και λογοδοτούμε για αυτές».

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη και της παρουσίασης των επιδημιολογικών δεδομένων από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει αν, πέραν της ατομικής ευθύνης των πολιτών, υπάρχει και κυβερνητική ευθύνη για την κατάληξη των πραγμάτων σε ένα δεύτερο αναγκαστικό και οδυνηρό για την αγορά, καθολικό lockdown.

Προφανώς και υπάρχει και ατομική και συλλογική και κυβερνητική ευθύνη, ανέφερε στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας: «Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις. Προφανώς και έχουν γίνει λάθη, έχουμε σπεύσει να τα διορθώσουμε».

«Ενα  λάθος», παραδέχθηκε, «ήταν ο συνολικός εφησυχασμός ότι το κακό πέρασε, αν και ξέραμε ότι θα έρθει πάλι ο ιός», αλλά μετά το δεύτερο lockdown, διεμήνυσε, δεν θα επιτρέψουμε αυτή την αντίδραση.

Αυτονόητη η σύσταση για την ενίσχυση των ΜΜΜ. Το πώς θα το κάνουμε είναι ευθύνη της κυβέρνησης, όχι της επιτροπής

«Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι καλύτερο», είπε για το θέμα της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών όπου έχει επικεντρωθεί η κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, αν και όπως είπε, «παντού στον κόσμο υπάρχει συγχρωτισμός στις συγκοινωνίες ».

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο και τρίτου lockdown (πολλοί το τοποθετούν χρονικά περί τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν συνήθως παρουσιάζεται έξαρση των ιώσεων και άρα και της COVID-19, όπως επισημαίνουν).

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, απάντησε, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας είναι μαραθώνιος.

«Παρακολουθούμε τα μέτρα, ελπίζουμε πως πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτέλεσμα. Κανείς δεν αποκλείει τίποτα, ελπίζουμε να μην τροποποιηθεί ο ιός», κατέληξε στην απάντησή του για την επομένη του lockdown του Νοεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε, τέλος, αν γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θα άλλαζε κάτι στις αποφάσεις και τις επιλογές του.

Επαναλαμβάνοντας ότι κάθε απόφαση ελήφθη στη βάση των εισηγήσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν είναι εύκολη η δουλειά των ειδικών και ομοίως δεν ήταν εύκολο να πάρει εξαρχής την απόφαση για ένα καθολικό lockdown «γιατί υπάρχει οικονομικός πόνος».

Και σε ένα σχόλιο για τις πληροφορίες – διαρροές περί έντονων διαφωνιών μεταξύ των επιστημόνων  στις τελευταίες συνεδριάσεις της επιτροπής, συμπλήρωσε:

«Η επιτροπή καταλήγει σε μια απόφαση, δεν είναι πάντα ομόφωνη. Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι λέγονται διαφορετικά πράγματα στην επιτροπή από αυτά που βγαίνουν προς τα έξω. Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά η επιτροπή λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες που πάντα λαμβάνει υπόψη η κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, η τελική ευθύνη είναι της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν φταίει ποτέ ο ίδιος και η κυβέρνησή του

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πια κουράσει τον ελληνικό λαό. Με τις αντιφάσεις του, το ναρκισσισμό του, την έλλειψη ενσυναίσθησης του βάρους που καλείται να σηκώσει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

»Πριν λίγους μήνες καυχιόταν ότι νίκησε οριστικά το κορωνοιό, πριν λίγες μέρες ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει δεύτερο lockdown, πριν λίγες ώρες ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο θα μας έφθαναν μέχρι το Δεκέμβρη. Διαψεύστηκε σε όλα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Φταίνε πάντα ή οι πολίτες ή ο ιός. Δεν φταίει ποτέ ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Οταν όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως μιλούσαν για δεύτερο και σκληρότερο κύμα, ο εφησυχασμός του κου Μητσοτάκη δεν είναι απλά ατόπημα, είναι εγκληματική αμέλεια», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown από τον Πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...