899
Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι της Παρασκευής | ΙΝΤΙΜΕnews

Mητσοτάκης για ελληνικό #ΜeToo: Ωρα να αποδοθεί Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:48
Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι της Παρασκευής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Mητσοτάκης για ελληνικό #ΜeToo: Ωρα να αποδοθεί Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:48

Κατά τη συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης της κυρίας Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «καταιγίδα» αποκαλύψεων για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης στον χώρο του ελληνικού θεάτρου και τις μηνύσεις σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη-ηθοποιού για βιασμούς ανηλίκων.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου που έδωσε το θάρρος και σε άλλα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή/και εργασιακού εκφοβισμού να βγουν μπροστά και να μιλήσουν, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα τώρα να δοθεί συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες,« έτσι ώστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου από τη μία και στην κοινωνία δικαίου από την άλλη».

«Εσπασε το πέπλο της σιωπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τα θύματα να μιλήσουν και να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.

Πρόκειται, είπε, για ένα ζήτημα το οποίο δεν προσφέρεται καθόλου για κομματική αντιπαράθεση και στο δημόσιο διάλογο που έχει ήδη ανοίξει, πρέπέι να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση.

«Πρώτη η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε αυτό το πέπλο της σιωπής, εγώ αμέσως και δημόσια χαιρέτησα αυτή της την πρωτοβουλία», σημείωσε, εκτιμώντας ότι «με αυτόν τον τρόπο και τη συζήτηση την οποία κάνουμε , δίνουμε θάρρος σε περισσότερους συμπολίτες μας να μιλήσουν, να καταγγείλουν δημόσια ή στη δικαιοσύνη, όπως οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερος τρόπος, τέτοια περιστατικά τα οποία έρχονται από το βαθύ παρελθόν αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ενδεχομένως να αισθάνονται ότι υπάρχει και η ασφάλεια ότι θα αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά με τη δέουσα προσοχή και σημασία που πρέπει να τους αποδώσουμε».

«Ας δούμε λοιπόν αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή ως μία ευκαιρία ως κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπρος, για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν και για να προστατεύσουμε τα μελλοντικά πιθανά θύματα από τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

»Γιατί όποιος σκέφτεται σήμερα να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής εξουσιαστική βία, πιστεύω θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές, θα γνωρίζει ότι η πιθανότητα δημόσιας έκθεσης και κατά συνέπεια τιμωρίας εφόσον αυτό κρίνει η Δικαιοσύνη ότι θα πρέπει να συμβεί, θα είναι πολύ πιο πιθανό να έχει αυτή την κατάληξη από ό,τι θα είχε πριν από κάποια χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την αναφορά του στο ελληνικό ΜeToo, με μία ιστορική αναδρομή:

«Πριν από ακριβώς 65 χρόνια, στις 19 Φεβρουαρίου 1956, ψήφισαν για πρώτη φορά γυναίκες στη χώρα μας. Σήμερα, 65 χρόνια μετά, η χώρα έχει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και τον τελευταίο μήνα έσπασε ένα πέπλο σιωπής με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις οι οποίες έχουν γίνει στα πλαίσια αυτού του φαινομένου που αποκαλούμε #MeToo.

»Φαινόμενα εξουσιαστικής βίας, πρωτίστως κατά γυναικών -αλλά και όχι μόνο- τα οποία πιστεύω ότι μας συγκλόνισαν όλους, μας ταρακούνησαν όλους. Κάποιοι άνθρωποι έσπασαν τη σιωπή με τη φωνή τους. Ήρθε η ώρα τώρα εμείς με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, έτσι ώστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου από τη μία και στην κοινωνία δικαίου από την άλλη», τόνισε και απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρόσθεσε:

«Είστε όχι απλά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είστε γυναίκα, είστε επιφανής νομικός, είστε μάνα και ξέρω ότι έχετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά, όπως και εγώ, ως Πρωθυπουργός, πολιτικός, πατέρας, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά για τα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων, που αποτελεί την πιο απεχθή εκδοχή αυτού του φαινομένου.

»Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, έχουμε δυνατότητες να οπλίσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, αλλά είναι πολύ πιο ευρύ και πολύ πιο σύνθετο, και σίγουρα είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Ένα ζήτημα το οποίο δεν προσφέρεται καθόλου για κομματική αντιπαράθεση και στον δημόσιο διάλογο ο οποίος έχει ξεκινήσει και ευτυχώς έχει ανοίξει, θα πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Όχι μόνο να γυρίσουμε στο παρελθόν, και να τιμωρήσει η Δικαιοσύνη εκεί που αρμόζει περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών, αλλά και κοιτώντας προς το μέλλον, να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το σωστό πλαίσιο, ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τέτοια φαινόμενα. Σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει, προσβλέπω και στη δική σας στήριξη, αλλά και στη δική σας παρουσία μέσα από τον πολιτικό λόγο που ως πρώτη πολίτης της χώρας αρθρώνετε».

ΠτΔ: Μη ανεκτή η κατάχρηση εξουσίας και η βία – λεκτική ή σωματική 

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε και εκείνη τη μεγάλη ανησυχία και θλίψη της για όσα ακούγονται και συμβαίνουν, ιδίως στον καλλιτεχνικό χώρο και φανερώνουν, όπως ειπε, «ένα πρόβλημα οξύ το οποίο μάλλον προϋπήρχε εδώ και χρόνια και αναδεικνύεται τώρα με ένταση».

«Η κατάχρηση εξουσίας, η βία λεκτική και σωματική, είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις ,δεν μπορεί να είναι ανεκτή», ξεκαθάρισε η κυρία Σακελλαροπούλου και για τον λόγο αυτό, άλλωστε, συναντήθηκε προ ημερών με τη Σοφία Μπεκατώρου, ώστε «να σταλεί το μήνυμα σε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά ,ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο».

«Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευθεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί Δικαιοσύνη«, υπογράμμισε, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκαταστήσουμε το κύρος προσώπων και θεσμών. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να γίνουν σεβαστές οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων.

Σήμερα, κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  η κοινωνία έχει ωριμάσει αρκετά και είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, να λειτουργούν οι θεσμοί σωστά, να ερευνώνται τα ζητήματα και το κράτος δικαίου να λειτουργεί προστατεύοντας όλους τους εμπλεκομένους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...