606
O Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα στιγμιότυπο της συζήτησης στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης για Εξεταστική: «Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε τις εκλογές με 8 και 10 μονάδες κ. Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 12:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2021, 20:01
O Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα στιγμιότυπο της συζήτησης στη Βουλή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης για Εξεταστική: «Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε τις εκλογές με 8 και 10 μονάδες κ. Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 12:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2021, 20:01

«Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να έχει τον έλεγχο των MΜΕ και να στήσει το δικό της καθεστώς στην Ελλάδα. Θα τα πούμε αυτά στην Εξεταστική Επιτροπή», «απείλησε» κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, για να πάρει την απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μία πρό(σ)κληση κατάθεσης κοινής πρότασης διερεύνησης της περιόδου από το 2015 έως το 2021.

«Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω για την Εξεταστική. Όταν όμως το αντικείμενο της συζήτησης είναι ο δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων, τότε κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα αυτή να ξεκινήσει από το 2015 και να πάει μέχρι το 2021. Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μία πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 έως το 2021. Ώστε να μη φανεί ότι η πρόταση φωτογραφίζει ή τους μεν ή τους δε. Αυτό σημαίνει να κάνουμε μία σοβαρή δουλειά», είπε ο Πρωθυπουργός αφού πρώτα υπενθύμισε ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία -με πρότασή της που ενσωματώθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος- που έδωσε τη δυνατότητα συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής στην αντιπολίτευση, εφόσον συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (120).

«Και εκεί, κ. Τσίπρα, θα τα ψάξουμε όλα», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, γιατί «από όσο γνωρίζω, έχουν γίνει καμμιά 300αριά δημοσκοπήσεις και όλες έπεσαν μέσα εκτός από εκείνες του Documento που έδιναν διαφορά 2,3 μονάδες και έλεγαν “τώρα αρχίζει το ματς”». «Να δούμε τις εταιρείες που ξεφύτρωσαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν μετά από μία δημοσκόπηση. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε με 8 μονάδες διαφορά, αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού που συνέχισε το «σφυροκόπημα» κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πολιτική κ. Τσίπρα με ψέματα και στατιστικά στοιχεία επεξεργασμένα για να παρουσιάσετε ψευδή εικόνα της πραγματικότητας, είναι επικίνδυνη για την χώρα. Πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα και τις αυταπάτες. Εχουμε όλοι υποχρέωση να ωριμάσουμε και ξεφύγουμε από αυτές τις λογικές. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην ένταση και καταστροφή και να λέτε “όχι” σε όλα. Από τα μέτρα ανακούφισης έως την ιστορική αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, σας λέω ότι δεν σας κάνει καλό. Σε εμένα μπορεί να κάνει καλό, αλλά δεν κάνει καλό στην χώρα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε. Ευρωπαϊκή, σοβαρή, ώριμη που στα δύσκολα θα δείχνει τον καλό της εαυτό, ή χώρα εγκλωβισμένη σε συγκρουσιακή τοξικότητα με κόμματα που επενδύουν στην κοινωνική ένταση».

«Εγώ ως πρωθυπουργός θα κάνω τα πάντα για να αφήσω την τοξικότητα στο περιθώριο. Σας καλώ να κάνετε το ίδιο ως ελάχιστη πράξη στοιχειώδους πολιτικής ευθύνης», έκλεισε την απάντησή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές, επανήλθε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

  • είτε θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης
  • είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος.

«Αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί.

»Αν όμως το θέμα του είναι ότι δεν το αντέχει, θα του συνιστούσαμε, τουλάχιστον να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...