458
|

Μητσοτάκης: Fake news οι ισχυρισμοί Ερντογάν – Η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 23:43
|

Μητσοτάκης: Fake news οι ισχυρισμοί Ερντογάν – Η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 23:43

«Παράλογους» χαρακτήρισε την Πέμπτη τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την ελληνική πλευρά, σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN.

«Η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα. Μόνο σήμερα σώσαμε εκατοντάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Το να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μία χώρα που έχει εργαλειοποιήσει μετανάστες είναι απίστευτο. Να θυμίσω τι συνέβη το Μάρτιο του 2020 όταν ο πρόεδρος Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε περισσότερους από 10.000 κατατρεγμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Εμείς έχουμε μία υποχρέωση να προστατεύουμε τα σύνορα και να σεβόμαστε απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρα είναι απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένος με αυτά τα fake news. Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να κάτσουμε με την Τουρκία και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε. Είμαι ο πρώτος που έχω πει ότι η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς γιατί τους λόγους για τους οποίους ο τούρκος πρόεδρος τηρεί επιθετική στάση έναντι της Αθήνας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι σκέφτεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνο που μπορεί να λεχθεί είναι ότι «έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Εχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο».

«Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο», προσέθεσε.

Αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να «τις συνεχίσει» και υποστήριξε ότι λειτουργούν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα πάρει χρόνο για να δούμε τις επιπτώσεις τους στη ρωσική οικονομία. «Δεν είμαι έτοιμος να σχολιάσω το 8ο πακέτο κυρώσεων γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο πριν παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, αφού η Ρωσία έχει προχωρήσει στην εργαλειοποίηση του αερίου με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτοξευθεί και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...