794
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: «Είμαστε μία δημοκρατία της πειθούς – ανεπίτρεπτο να αποκλίνουμε από τα μέτρα»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 15:17
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: «Είμαστε μία δημοκρατία της πειθούς – ανεπίτρεπτο να αποκλίνουμε από τα μέτρα»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 15:17

Την ανάγκη να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης -μέσω τηλεδιάσκεψης- για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο  Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, και «παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες, θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλοτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα».

«Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων.

«Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε και άλλο το πλαίσιο, θα το κάνουμε», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε μία δημοκρατία της πειθούς και έχουμε καταφέρει και έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας.

Την ηθική της ατομικής ευθύνης, νομίζω την έχουμε κάνει πράξη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσποτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, τα  όποια προβλήματα επιλύονται τη στιγμή που προκύπτουν και στο σημείο αυτό επικρότησε την παρέμβαση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης για να «ελέγξουν το ζήτημα στη Νέα Παραλία».

Αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στο ειδικό τηλεοπτικό σποτ με το οποίο εξηγείται στους ηλικιωμένους γιατί δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν στις τράπεζες. Ζήτησε όμως και «τη συστράτευση των νεότερων γενιών, να βοηθήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, να τους εξηγήσουν ότι μπορούν ορισμένες από τις πράξεις αυτές να τις κάνουν από το σπίτι, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πίεση».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε εξάλλου τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” το οποίο χαρακτήρισε “απολύτως κρίσιμο” για την υποστήριξη ανθρώπων οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, δεν μπορούν και δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι τους σε αυτές τις συνθήκες.

Στο ίδιο πλαίσιο έκανε λόγο για αναγκαία υποστήριξη μέσω προμηθειών και εξοπλισμού προς τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να έχουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα για να αισθάνονται ασφαλείς να επιτελούν την αποστολή τους, και πρόσθεσε:

«Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, να αποδείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι. Κανείς δεν μένει πίσω και ειδικά οι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να μείνουν στο σπίτι έχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε επίπεδο Δήμων», διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί με 15,7 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω κορονοϊού και θα ενισχυθεί επιπλέον με άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη.

Ενα από τα βασικά «εργαλεία» σε αυτή την προσπάθεια είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση, ενώ οι οικογένειες που λαμβάνουν τρόφιμα πανελλαδικά είναι 210.000.

Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετέχουν 273 δήμοι, στους οποίους απασχολούνται 3.047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1.200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν (ΚΑΠΗ, Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που ωφελούνται.

Συγκεκριμένα κάθε δήμος δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ συζητήθηκε να διανέμονται κατ’ οίκον μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια. Γι’ αυτό τον λόγο θα ζητηθεί και η δωρεάν συνδρομή μεγάλων εταιρειών catering, ενώ για τη μεταφορά τροφίμων σε χωριά, όπου δεν επαρκούν τα δημοτικά οχήματα, θα ζητηθεί η δωρεάν συνδρομή εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Kατά τη  διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε τέλος η επέκταση των προγραμμάτων τηλεϊατρικής και μεταφέρθηκε θετική εμπειρία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν δωρεάν σε πρόγραμμα 80 γιατροί. Σε μια εβδομάδα οι εν λόγω ιατροί απάντησαν και έδωσαν συμβουλές σε 1.600 βιντεοκλήσεις πολιτών.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο  υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο προέδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στη Βουλή την Πέμπτη

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα παρέμβει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Τελευταία φορά που είχε κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ήταν το 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...