695
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά | SKAI/WebTV

Μητσοτάκης: Δεν θα κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι – τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2019, 11:02
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά
|SKAI/WebTV

Μητσοτάκης: Δεν θα κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι – τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2019, 11:02

Πανέτοιμος να κυβερνήσει και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Εχοντας απέναντί του τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ο οποίος επέμεινε στον τομέα του, δηλαδή τα οικονομικά, τους φόρους και τους συνταξιούχους και αποκάλυψε, στο τέλος της συνέντευξης όμως, ότι του είχε γίνει πρόταση να είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία —όχι και πολύ δεοντολογικό— ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε τα πρώτα του βήματα εφόσον ο ελληνικός λαός του δώσει την εντολή να κυβερνήσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην εφησυχάζονται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, προσπαθώντας να περιορίσει διαρροές από την αποχή. «Το ποτήρι δεν είναι μισογεμάτο. Τώρα ξεκινάμε από την αρχή» ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ προς τους εκλογείς, καλώντας τους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε πολύ για την 8η Ιουλίου. Αναφέρθηκε σε ένα σφικτό κυβερνητικό σχήμα —η αλήθεια είναι ότι όλοι οι εν αναμονή Πρωθυπουργοί το ίδιο υπόσχονται— ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στο Δημόσιο, αλλά θα υπάρξει επιτέλους αξιολόγηση, τόνισε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο των 120 δόσεων ώστε να αφορά περισσότερους και προανήγγειλε μείωση φόρων από το 2020 —μειώσεις που όπως εξήγησε θα ψηφιστούν άμεσα και θα προβλέπονται στον Προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι για να γίνουν όλα αυτά, η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι —«ίσως για λίγες ημέρες τον Δεκαπενταύγουστο» εξήγησε.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή. Η Βουλή δεν θα κλείσει, έχουμε κανονικό νομοθετικό έργο. Και η μείωση των φόρων θα ισχύσει από το 2020. Έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε αυτές τις μειώσεις φόρων. Είμαστε απόλυτα σίγουροι γι’ αυτό. Για το 2019 δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος», είπε.

«Θέλουμε περισσότεροι να μπουν στις 120 δόσεις. Θέλουμε να το κάνουμε άμεσα. Διευκολύνσεις γι’ αυτούς που χρωστάνε λίγα. Θέλουμε να αλλάξουμε το πλαίσιο των 120 δόσεων», προσέθεσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Εγινε μία αφαίμαξη της ελληνικής μεσαίας τάξης προκειμένου να μοιράζονται επιδόματα στο τέλος του χρόνου. Εμείς δεν θέλουμε αυτό το μείγμα οικονομικής πολιτικής. Θέλουμε να πάρει μπροστά η μηχανή της παραγωγικής οικονομίας», σχολίασε εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας για ρυθμούς ανάπτυξης 4 και 4,5%.

Ακολούθως μίλησε για την αγορά των ακινήτων, που θα είναι από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης.

«Θέλουμε να τονώσουμε συνολικά την αγορά των ακινήτων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αφορά μόνο τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και την ανάγκη να αυξηθεί η αξία των ακινήτων. Και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για να ανακαινίσουν οι πολίτες τα σπίτια τους, μέσω εκπτώσεων φόρων».

«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

Ο κ. Μητσοτάκης επέπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει να βάζει στο στόμα του πράγματα που ποτέ δεν είπε και υπενθύμισε ότι το αντίπαλο κόμμα έκανε το ίδιο και πριν τις ευρωεκλογές αλλά ο λαός το καταψήφισε.

«Θέλω οι πολίτες να με κρίνουν για τις απόψεις μου. Είναι θεμιτό κάποιος να πει “διαφωνώ με τις θέσεις σου για τη φορολογία, δεν σε ψηφίζω”. Αλλά είναι αδιανόητο το αντίπαλο κόμμα να ασχολείται μόνο με το να διαστρεβλώνει όσα λέω. Είναι σοβαρός πολιτικός διάλογος αυτός;» σχολίασε.

Ξεκαθάρισε έτσι, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. «Απολύσεις δεν θα γίνουν. Θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη. Πρώτα νοσηλευτές, γιατροί, εκπαιδευτικοί και σταδιακές προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Δεν νοείται δημόσια διοίκηση χωρίς αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα γίνει αλλά με ένα τρόπο που θα στηρίζει τους υπαλλήλους και όχι τιμωρητικά. Η απόλυση δεν υπάρχει πια στο Δημόσιο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την κυβέρνηση που θα σχηματίσει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου εάν η ΝΔ κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών. «Θα βάλω τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση. Θα πω σεμνότητα δεν θα ανεχθώ καμία αλαζονεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η νίκη μας τόσο σεμνοί πρέπει να είμαστε. Θα είναι μία κυβέρνηση ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή. Δεν θα έχω αναπληρωτές υπουργούς. Δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλαμβάνει κανένα υπουργείο. Θέλουμε μία κυβέρνηση χωρίς αναπληρωτές. Άρα θα είναι μία άλλη δομή κυβέρνησης. Θα επιμείνω σε ένα σφικτό κυβερνητικό σχήμα, σε ένα υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάζει κάθε μήνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...