928
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής την Τετάρτη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Mητσοτάκης: Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 14:28
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής την Τετάρτη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Mητσοτάκης: Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 14:28

Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα, 9 στους 10 ασθενείς που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών, πρόκειται αναντίρρητα για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και είναι αυτοί που «πολιορκούν» το ΕΣΥ, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, υπερασπιζόμενος την απόφασή του για τον αναγκαίο –όπως είπε, ισχυρότερο από τον όρο «υποχρεωτικός»– εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.

Ακούω τις ενστάσεις και τις εύλογες απορίες των πολιτών, θα απαντήσω σε όλες, είπε ο Πρωθυπουργός, ξεκινώντας την παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, την ώρα που τα ραντεβού εμβολιασμού από τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας έχουν ήδη επταπλασιαστεί.

Αφού επανέλαβε ότι από τους 580.000 ανεμβολίαστους αυτής της ηλικίας, μόλις 70.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι φτάνουμε σε αυτό το βήμα –της προθεσμίας εμβολιασμού έως τις 16 Ιανουαρίου, συνοδευόμενης από το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους την αγνοήσουν– γιατί εξαντλήσαμε όλα τα υπόλοιπα στάδια.

«Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο, υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων». Πρόκειται, είπε, για μια τελευταία ώθηση ώστε να λάβουν τη σωστή απόφαση, και αρκεί να εμβολιαστεί κανείς για να μην του επιβληθεί το πρόστιμο. Και το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε, σημείωσε, είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας Covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, «ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Επιμένω στο επίθετο “αναγκαίος”, γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός. Όχι μόνο γιατί αφορά προστασία πιο ευάλωτων, αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους. Αφορά όλη την κοινωνία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επισημάνει ότι η εν λόγω «πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με οριζόντια εφαρμογή», αλλά «έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης Ομικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία».

Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για κίνηση επίκαιρη και στοχευμένη και για απόφαση που τον «βασάνισε προσωπικά». «Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα, μου είναι επί της αρχής δυσκολοχώνευτη. Όμως εξ αρχής τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να φανώ υγειονομικά σωστός», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε μία σαφή αιχμή για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι θα εισηγηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες.

Πολάκης, διγλωσσία και φλερτ με τους αντιεμβολιαστές

Απευθυνόμενος τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή, όπως είπε, της (αντι)πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε να σταλεί ένα μήνυμα ότι αυτό που εισηγείται η κυβέρνηση μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προτροπής στους επιφυλακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν.

Ας βάλουμε επιτέλους τίτλους τέλους στο να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση σε μια παγκόσμια κρίση, έχουμε ανάγκη από υπεύθυνο λόγο, παρατήρησε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ότι αναμένει με ενδιαφέρον και τη στάση του ΚΙΝΑΛ.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές.

«Είμαι έτοιμος -είπε- να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες, όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα, γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές».

«Ο κ. Πολάκης (σ.σ. που είχε προηγηθεί στο βήμα) πάλι τα ίδια είπε. Επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων που έχασαν τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές […] Εξακολουθείτε να πατάτε σε δύο βάρκες», αλλά είναι πια καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις, τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πριν από δύο μήνες, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξευτελιστική τη σύνδεση του εμβολιασμού των νέων με το χαρτζιλίκι, όπως έλεγε, των 150 ευρώ. Χθες, μας είπατε τα αντίθετα και, τώρα, ζητάτε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει στην κριτική του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Λίγη σοβαρότητα, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έβλαπτε. Τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να προγραμματίσετε διαδηλώσεις. Τώρα υπάρχουν τα εμβόλια που στην αρχή λέγατε ότι δεν υπάρχουν. Τα παρέχουμε δωρεάν και σώζουν ζωές».

Περί αντισυνταγματικότητας

Το μέτρο δεν είναι αντισυνταγματικό. Το λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας κόμμα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν, απάντησε στις ενστάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 και όχι των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι από την ανακοίνωση του μέτρου έχουν κλειστεί σχεδόν 20.000 ραντεβού, σχεδόν 10 φορές περισσότερα από όσα κλείνονταν μέχρι χθες και στο σημείο αυτό ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τους πολίτες που έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους, γιατί, όπως είπε, κάνουν το σωστό.

«Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλυτέρων ώστε να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στο τείχος ανοσίας; Μπορούμε επιτέλους να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία χάριν μικροκομματικού συμφέροντος;» διερωτήθηκε.

«Εγώ αισθάνομαι ότι πράττω το καθήκον μου, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου», προτείνοντας «έναν πιο καθαρό δρόμο για την έξοδο από την περιπέτεια, με, ναι, δύσκολες και σκληρές αποφάσεις», έκλεισε την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός. «Σας ζητώ όλοι να κάνετε το ίδιο. Αναμένω και με ενδιαφέρον την τελική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ. Ζυγίστε την κατάσταση, ύστερα μιλήστε και ύστερα ψηφίστε», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των κομμάτων και  ευχήθηκε να μη χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ. Γιατί τότε, όπως είπε, θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...