1518
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μητσοτάκης: Στη Χάγη αν δεν τα βρούμε με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2019, 12:02
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μητσοτάκης: Στη Χάγη αν δεν τα βρούμε με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2019, 12:02

Για την οικονομία, την εσωτερική πολιτική, την επικείμενη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο αλλά και την τουρκική προκλητικότητα μιλάει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και στη Δήμητρα Κρουστάλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει πως εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να τα βρει με την Τουρκία τότε το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη είναι ανοικτό.

Στην εν λόγω συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός θέτει την ατζέντα του 2020, ενώ παράλληλα τάσσεται στο πλευρό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη στρατηγική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ενώ απαντά και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για αστυνομική βία.

Αποκαλύπτει δε, πως τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος με κλιμακωτό μπόνους, το οποίο θα ευνοεί την ανάδειξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

«Η ισχυρή εντολή πρέπει να οδηγεί σε ισχυρή κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε πως θα πρέπει να είναι ένα άτομο που «συμβολίζει την ενότητα του έθνους» και υπογράμμισε ότι θα ήταν «σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα».

Για τα ελληνοτουρκικά

«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτα αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και για τις διερευνητικές επαφές και για πολιτικό διάλογο»: αυτό δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πρόθεσή του είναι να συνομιλήσει η Αθήνα με την Άγκυρα και στα τρία αυτά επίπεδα.

«Και πιστεύω πως ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μια διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Όταν προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσει τη διαφορά μας με την Τουρκία, θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου. Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση. Διαμορφώνεται, με άλλα λόγια, μια πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει, με κάποιον τρόπο, να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Όχι, όμως, υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι και η σωστή επιλογή. Γιατί ποια άλλη επιλογή έχουμε; Να μην κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε μια ισορροπία τρόμου με την Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλήξει σε ένα σενάριο όπου θα είμαστε και οι δύο χαμένοι; Διότι κερδισμένος δεν υπάρχει σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου».

Κάλυψη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Στην συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη «σαφή βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την πάταξη της ανομίας. Η τρομοκρατία θα τσακιστεί! Δεν θα παταχθεί. Θα τσακιστεί! Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απορρίπτοντας τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας.

Επέμεινε πάντως στην ανάγκη για διερεύνηση των οποίων καταγγελιών, λέγοντας πως αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές που ξεπέρασαν τα όρια, αυτές θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ευθύνες.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην γίνει ειδική μνεία στο πρόσφατο περιστατικό με την εισβολή στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ.

«Αν αναφέρεστε στο τελευταίο περιστατικό στο Κουκάκι, θα σας απαντήσω ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο κανόνας ήταν τα “άλλα” περιστατικά. Ο κανόνας ήταν να πετάνε μολότοφ στα παιδιά των ΜΑΤ κάθε Παρασκευή. Καλώς συζητούμε και για το Κουκάκι. Ήδη η υπόθεση ερευνάται και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει πόρισμα το οποίο θα δίνει στο θέμα τις αληθινές του διαστάσεις. Να μιλήσουμε, όμως, και για τα παιδιά που είναι στις κλούβες των ΜΑΤ; Για τους καταστηματάρχες που ύστερα από κάθε πορεία πρέπει να μαζέψουν τα σπασμένα και να κυνηγάνε την ασφαλιστική εταιρεία για να αποζημιωθούν μήνες μετά; Για τους φοιτητές που κάποιοι τους εμποδίζουν να πάνε στο μάθημα; Ή για όσους έχουν μια ιδιοκτησία την οποία έχουν καταλάβει ορισμένοι με το “έτσι θέλω”; Για όλους αυτούς ποιος θα μιλήσει; Αυτά τι περιστατικά τι είναι; Μεμονωμένα; Όχι. Είναι γενικευμένα και πρέπει να πάψουν. Μεμονωμένο είναι το επεισόδιο στο Κουκάκι και θα ερευνηθεί. Η δημοκρατία ξέρει να δρα και να αντιδρά, να προστατεύει αλλά και να αυτοπροστατεύεται».

Για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή εντός Ιανουαρίου το οποίο θα επαναφέρει το μπόνους κλιμακωτά.

«Δεσμεύτηκα να αλλάξω τον εκλογικό νόμο και θα το κάνω στην αρχή της χρονιάς γιατί ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάζει στην αρχή μιας κυβερνητικής θητείας. Τώρα που ολοκληρώσαμε τις άμεσες προτεραιότητες της νομοθέτησης πριν από τα Χριστούγεννα, έχουμε την άνεση να φέρουμε τον εκλογικό νόμο. Το περιεχόμενό του αποτελεί την πάγια άποψή μου».

«Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος που θα επαναφέρει το μπόνους. Ομως αυτό θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%. Το μεγαλύτερο μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Γιατί, πραγματικά, ας αναλογιστούν οι πολίτες σε ποια κατάσταση θα ήταν τώρα η χώρα αν σε εκείνες τις εκλογές εφαρμοζόταν η απλή αναλογική. Και αν θα επιθυμούσαν μια συμμαχία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόνον αυτή θα εξασφάλιζε τότε πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν θα επρόκειτο, άραγε, για αλλοίωση και παραμόρφωση της ψήφου που μόλις είχαν δώσει;

«Υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ –που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας– θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής. Και αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών. Διότι αν ο εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αρνήθηκε να απαντήσει αν θα είναι άνδρας ή γυναίκα, ωστόσο τόνισε, ότι θα πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους.

«Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα. Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Αρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Τι φέρνει το 2020 στην Ελλάδα

Τέλος, και σχετικά με τυχόν φοροελαφρύνσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ ειναι σαφής:

«Ο δημοσιονομικός χώρος, που είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και εντός του 2020 –γιατί θεωρώ ότι θα υπάρχει υπέρβαση των στόχων και το 2020, όπως το πετύχαμε και στο β’ εξάμηνο του 2019– θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν είμαι ακόμη σε θέση να σας πω πόσο και πότε θα μειωθεί γιατί δεν έχω την πλήρη δημοσιονομική εικόνα. Αλλά θα μειωθεί σίγουρα. Αυτό θα είναι το μέτρο-αιχμή υπέρ της μεσαίας τάξης στον χρόνο που έρχεται. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και αυτή η πρόσθετη ανακούφιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με άλλες που έγιναν ή θα ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, η μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο χαμηλότερος ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα ή τα κίνητρα για την οικογένεια αποτελούν και αυτά μέτρα υπέρ των μεσαίων στρωμάτων. Δεν έχω πάψει να λέω, άλλωστε, ότι αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας και σε αυτά στηριζόμαστε», λέει και καταλήγει ξεκαθαρίζοντας τι περιμένει από την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

«Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής και περιμένω αυτό να επιβεβαιωθεί όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, παραδείγματος χάριν στον τομέα των drones. Kαι θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη F-35. H ψήφιση της νομοθεσίας East Μed Act αποτελεί ιστορική εξέλιξη. Η στήριξη στον αγωγό East Med από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζει την ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας της Ευρώπης, και με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Με τον πρόεδρο Τραμπ, βέβαια, θα συζητήσουμε και για επενδύσεις. Διακρίνεται, εξάλλου, για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι δεν θα ήθελε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να χάσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο success story της Ελλάδας!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...