332
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μηταράκης: Στόχος οι 200 επιστροφές μεταναστών την εβδομάδα από τα νησιά

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 17:52
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μηταράκης: Στόχος οι 200 επιστροφές μεταναστών την εβδομάδα από τα νησιά

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 17:52

Την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες τα νησιά θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, εξέφρασε ο Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «ακόμη δεν έχουμε πετύχει το στόχο για επιστροφές, αλλά θα το κάνουμε, θα έχουμε 200 επιστροφές την εβδομάδα».

Αναφερόμενος στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα υπογράμμισε ότι «τα επιλέγουμε συνειδητά, θα έχουν τη μισή χωρητικότητα από τα σημερινά, αλλά με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας και δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου οι παραβατικοί».

«Υπάρχει δυσπιστία από τους πολίτες αλλά θα κριθούμε στην πράξη και από το αποτέλεσμα. Στόχοι μας είναι επίσης η τάξη στις ΜΚΟ, η διεθνοποίηση, τα ασυνόδευτα και η στήριξη τοπικών κοινωνιών. Με ενότητα και δουλειά θα καταφέρουμε» κατέληξε.

«Πέντε ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού για όλη την Ευρώπη»

«Τα πέντε ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε πρόσφατα στον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χέλμουτ Τάιχμαν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη Realnews.

Ο υπουργός σημειώνει πως πρέπει να διευρυνθεί η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, «που δέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί την συμφόρηση στα νησιά».

Για τις κλειστές δομές, αναφέρει ότι με τη λειτουργία τους θα κλείσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο Βαθύ και στη ΒΙΑΛ, αλλά και θα καταργηθεί η χρήση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων που βρίσκονται στις πόλεις και στα χωριά των νησιών, καθώς πλέον θα είναι υποχρεωτική η παραμονή των νεοαφιχθέντων στις κλειστές δομές.

Διαβεβαιώνει ότι οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά θα λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μη ξεπερνά τους έξι μήνες και υπογραμμίζει πως «δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα».

Όπως δηλώνει στην συνέντευξή του, τα νέα κέντρα θα συνδυαστούν με γενναία αποσυμφόρηση των νησιών καθώς οι νέες θέσεις θα είναι λιγότερες από τις μισές από τους σήμερα διαμένοντες.

Οι μεταφορές θα γίνουν και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και προς την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...