290
Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, δεξιά, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ | ΣΚΑΙ webtv

Μηταράκης: Σε 24 ημέρες ολοκληρώνεται πλέον η αίτηση ασύλου

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 12:05
Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, δεξιά, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ
|ΣΚΑΙ webtv

Μηταράκης: Σε 24 ημέρες ολοκληρώνεται πλέον η αίτηση ασύλου

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 12:05

Ο χρόνος για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου έχει μειωθεί ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από έναν μήνα, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι «από την 1η Ιανουαρίου, τα πρώτα στοιχεία του ασύλου είναι ότι οι αποφάσεις πλέον βγαίνουν στις 24 μέρες για αυτούς που έχουν μπει το 2020 στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αρνητικές αποφάσεις γύρω στον Μάρτιο – Απρίλιο θα οδηγηθούν σε επιστροφές μετά την διαδικασία της επιτροπής προσφυγών».

Ο υπουργός έθεσε ως στόχο η παραμονή στα νησιά να είναι λιγότερο από έξι μήνες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι από τις αρχές του έτους έχουν γίνει εννέα αποστολές επιστροφών μεταναστών χωρίς μεγάλο αριθμό ανά επιστροφή, «αλλά πλέον έχουμε απόλυτη συστηματικότητα στις επιστροφές».

Για τα κλειστά κέντρα που κατασκευάζονται στα νησιά, καθησύχασε τους νησιώτες που αντιδρούν και είπε ότι τα παλαιά θα σταματήσουν να λειτουργούν.

«Τα κλειστά κέντρα είναι πάρα πολύ σημαντικά και για την ασφάλεια των πολιτών και για τη λειτουργία του ασύλου και για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά να στείλουν το μήνυμα στους διακινητές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι», είπε χαρακτηριστικά.

Για την δυσπιστία των νησιωτών που ανησυχούν ότι θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα αλλά θα παραμείνουν και τα ανοιχτά, ο υπουργός τόνισε πως σε ελάχιστο χρόνο από τη λειτουργία των νέων κέντρων θα κλείσουν τα παλιά.

«Τελειώνει η Μόρια, τελειώνει η ΒΙΑΛ, θα υπάρχει ένα και μόνο κέντρο, κλειστό και ασφαλές», επισήμανε και είπε ακόμη ότι «οι νέες δομές που ετοιμάζονται στα νησιά έχουν τη μισή χωρητικότητα από την υφιστάμενη κατάσταση».

Ανήγγειλε τέλος ότι την Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ. Ζεεχόφερ. «Αίτημα της χώρας μας η καλύτερη επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων και η θέσπιση κοινών κανόνων επιστροφών», είπε ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...