423
Ο Νότης Μηταράκης στις δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης από το ΚΥΤ στον Εβρο | ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Μηταράκης: Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι ένα παιδί πέντε ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 13:57
Ο Νότης Μηταράκης στις δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης από το ΚΥΤ στον Εβρο
|ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Μηταράκης: Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι ένα παιδί πέντε ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 13:57

Σε βαρύτατες καταγγελίες κατά των Τούρκων προχώρησε από τον Εβρο όπου βρέθηκε την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στη σκιά της επιχείρησης διάσωσης των 38 μεταναστών-προσφύγων που εντοπίστηκαν την Δευτέρα σε ελληνικό έδαφος.

Μιλώντας από το ΚΥΤ του Εβρου, ο κ. Μηταράκης κατήγγειλε πως οι Τούρκοι με απειλή βίας έσπρωξαν τους 38 ανθρώπους προς την ελληνική πλευρά. «Ηρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχθηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας. Δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας όπως δεσμεύεται να κάνει η Τουρκία από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», είπε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος πάντως παραδέχτηκε πως πράγματι υπάρχει πεντάχρονη νεκρή, αλλά στην τουρκική πλευρά.

«Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι ένα παιδί πέντε ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος. Κι αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού (sic) Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι αμέσως μόλις έστειλαν το στίγμα τους οι μετανάστες, οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν, τους εντόπισαν και τους μετέφεραν στο φυλάκιο. Τους παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

«Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρυφτήκαν για μία ημέρα μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη και είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα η οποία είναι εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεοδωρικάκος: Η Αστυνομία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος δήλωσε:

«Το περιστατικό διάσωσης 38 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, αποδεικνύει πόσο ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη είναι η αποστολή της ελληνικής Αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Οι αστυνομικοί μας μαζί με τον ελληνικό στρατό, φρουροί των συνόρων, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης παράτυπων μεταναστών από κυκλώματα και τη γειτονική Τουρκία.

Η ελληνική Αστυνομία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτόχρονα προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές. Αξίζει τον σεβασμό και την στήριξη όλων και όχι τις πρωτοφανείς συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και διάφορους άλλους τις τελευταίες ημέρες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...