517
Ο Νότης Μηταράκης στην εκπομπή του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή | Alpha TV

Μηταράκης: Αγνοούνται 745 μετανάστες που έπρεπε να απελαθούν στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 14:34
Ο Νότης Μηταράκης στην εκπομπή του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή
|Alpha TV

Μηταράκης: Αγνοούνται 745 μετανάστες που έπρεπε να απελαθούν στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 14:34

«Εξαφανίστηκαν» 745 μετανάστες που έπρεπε να είχαν απελαθεί στην Τουρκία τον Ιανουάριο, καθώς έλαβαν αρνητική απάντηση στο αίτημα για τη χορήγηση ασύλου, αποκάλυψε ο Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας την Τετάρτη, στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής», ο υπουργός Μετανάστευσης, εξηγώντας τη διαδικασία των επιστροφών στην Τουρκία, είπε: «Να σας πω κάτι τραγικό; Μέσα στον Ιανουάριο, έχουν εκδοθεί 1.150 αρνητικές αποφάσεις για παροχή ασύλου, έχουμε επιδώσει τις 360 και οι 745 αγνοούνται μέσα στα κέντρα (υποδοχής και ταυτοποίησης) και μέσα στις πόλεις. Αυτοί έπρεπε να έχουν απελαθεί στην Τουρκία».

Ο υπουργός ανέφερε το νούμερο ως ενδεικτικό της ανάγκης για τη δημιουργία κλειστών δομών, όπου θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των προσφύγων και μεταναστών και δεν θα παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, όπως είπε.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε επίσης ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και οι δήμαρχοι των νησιών Λέσβος, Χίος, Σάμος, αρνούνται να παραστούν στο ραντεβού με το υπουργείο, που είχε ζητήσει για το Σάββατο ο υπουργός, λίγες ημέρες αφού πάγωσε για μία εβδομάδα τις επιτάξεις εκτάσεων για τις κλειστές δομές στα νησιά. Ο ίδιος κατηγόρησε τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους ότι δεν θέλουν τον διάλογο με την κυβέρνηση.

Ο υπουργός είχε ζητήσει από τους αρμόδιους στα νησιά να υποδείξουν οι ίδιοι εκτάσεις για επίταξη, μετά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτάσεις όπου αποφάσισε η κυβέρνηση να δημιουργηθούν κλειστές δομές, βρίσκονται στην περιοχή Καράβας – Καβακλή Μανταμάδου στη Λέσβο, στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος – Ψείρα («17») στη Χίο και στην τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), στη Σάμο.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε αυτήν την απαράδεκτη εικόνα στα νησιά. Δεν μπορεί να υπάρχουν ανοιχτές δομές μέσα στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν προβλήματα στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών. Στόχος μας είναι οι επιστροφές», τόνισε ο υπουργός.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Τις δηλώσεις Μηταράκη σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά σε παλαιότερες σχετικές δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, όταν ήταν αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην κυβέρνηση Τσίπρα.

«Μετά το επτάμηνο μπάχαλο και τις αλλεπάλληλες παλινωδίες που έχουν οδηγήσει σε χάος νησιώτες και αιτούντες άσυλο, μετά την αναγνώριση ότι τελικά δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γεωπολιτικοί λόγοι για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, μετά την επανασύσταση του υπουργείου που κατήργησαν, μετά την ΠΝΠ της επίταξης γιατί δε θα ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές τους, σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης επιβεβαίωσε και αυτό που είχε πει η κυρία Χριστοδουλοπούλου ως υπουργός. Οτι πρόσφυγες και μετανάστες εξαφανίζονται. Δεν είναι μόνο το μπάχαλο της κυβέρνησης αλλά και η κατρακύλα της που δεν έχει τέλος», ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.

Ορίστηκαν οι γραμματείς του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Κατά τα άλλα, με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Νότη Μηταράκη, ορίστηκαν την Πέμπτη οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, ο Πάτροκλος Γεωργιάδης διατηρεί τη θέση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

Παράλληλα, ορίστηκαν νέοι ειδικοί γραμματείς: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι σήμερα εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, αναλαμβάνει την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου αναλαμβάνει την Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...