289
Η εικόνα του Σέιχ Σου με τα νεκρωμένα εξαιτίας του εντόμου δένδρα | Τwitter

Μισό εκατομμύριο ευρώ από τον Χατζηδάκη για το Σέιχ Σου

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 13:50
Η εικόνα του Σέιχ Σου με τα νεκρωμένα εξαιτίας του εντόμου δένδρα
|Τwitter

Μισό εκατομμύριο ευρώ από τον Χατζηδάκη για το Σέιχ Σου

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 13:50

Την εκταμίευση κονδυλίου 500.000 ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της καταστροφής στο δάσος του Σέιχ Σου από φλοιοφάγο έντομο, ανακοίνωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το πρωί το δάσος του Σέιχ- Σου και ενημερώθηκε από επιστήμονες και δημάρχους όμορων περιοχών για τις ενέργειες αντιμετώπισης του εντόμου με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda που έχει καταστρέψει το 10-15% των δέντρων του δάσους.

«Τα δάση είναι ο πλούτος της χώρας μας κι αυτό ισχύει δύο φορές για το Σέιχ- Σου και τη Θεσσαλονίκη. Γι΄ αυτό και είμαστε εδώ μαζί με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος, ήρθαμε για να δούμε το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο, αλλά ακόμη περισσότερο, για να πούμε ότι υπογράφηκε τώρα απόφαση για τη διάθεση 500.000 ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις σε πολλά επίπεδα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος», δήλωσε ο κ.Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι αφορά δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει προκαλέσει το έντομο, μέτρα που αφορούν στην καταπολέμησή του, δράσεις που αφορούν σε αραιώσεις και υλοτόμηση και άλλα που έχει υποδείξει η δασική υπηρεσία.

Ενημερώνοντας για την κατάσταση τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο ερευνητής-εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αβτζής, σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο έντομο υπήρχε πάντοτε και θα συνεχίσει να υπάρχει».

«Οι πληθυσμοί του ανά περιόδους γνωρίζουν εξάρσεις, το σημαντικό όμως είναι ότι τώρα γίνονται κάποιες επεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν γιατί, με δεδομένο τις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών, ενδεχομένως τέτοια προβλήματα να συναντήσουμε ξανά στο μέλλον. Άρα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι με ένα σύστημα παρακολούθησης και με κάποιες παγίδες», ανέφερε ο κ.Αβτζής κρίνοντας ότι είναι αναγκαίος ο κατάλληλος υλικοτεχικός εξοπλισμός για την παρακολούθηση του εντόμου στο μέλλον.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισκέφθηκε στη συνέχεια τη λίμνη της Κορώνειας όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από μέλη του Φορέα Διαχείρισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...